Začala hnízdní sezóna kriticky ohrožených sokolů, návštěvníci Českého středohoří by měli být ohleduplní
Foto: AOPK ČR
Teplice

České středohoří - V údolí Labe v chráněné krajinné oblasti České středohoří začalo hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR proto vyznačili území v blízkosti hnízdišť páskami a informačními cedulemi. Chtějí tak zajistit klid pro hnízdící ptáky.

„Kvůli hnízdění sokolů jsme pro návštěvníky dočasně uzavřeli vybrané části Průčelské rokle, Kozího vrchu a Vrabince. Uzavírka potrvá do 30. června 2021. Většina skalních lokalit v Českém středohoří není příliš rozsáhlá, zároveň je často snadno přístupná a pod značným turistickým tlakem. Sokoli jsou velmi citliví na rušení zejména v počátečních fázích hnízdění a při inkubaci vajec. Pokud jsou rušeni opakovaně, nezřídka hnízdo opustí. Vejce pak mohou zastydnout, hrozí úhyn mláďat hladem nebo vniknutí predátorů do hnízda,“ vysvětlil Petr Kříž z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR žádá návštěvníky, aby respektovali uzavírky a nevstupovali do vyhrazených území. V přírodních rezervacích Kozí vrch a Vrabinec je pohyb možný pouze po značených cestách. Návštěvníci by se zde také neměli zbytečně dlouho zdržovat na přístupných skalních vyhlídkách. Zároveň by měli být tišší a ohleduplní.

„Na Vrabinci jsme museli uzavřít řetězovou cestu k nejvyššímu přístupnému místu této krajinné dominanty. Vrchol tvoří jen několik skalních věží, takže jde o poměrně malé území. Při monitoringu sokolů se opakovaně prokázalo využívání jednotlivých věží sokoly jako míst k odpočinku, porcování kořisti a páření. Pohyb lidí v těchto místech by tak mohl být pro úspěšné hnízdění fatální, sokolům totiž vadí hlavně pohyb nad a v jejich úrovni,“ doplnil Michal Porteš, ornitolog z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Hnízdění sokolů se v minulých letech kvůli rušení návštěvníky opakovaně nezdařilo. Děkujeme proto všem, kteří dodržují pravidla a přispívají tak k ochraně tohoto druhu i přírody obecně. Doufejme, že letos vzácní sokoli v Českém středohoří vyvedou mláďata,“ uzavírá Petr Kříž.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru