reklama

Na Vysočině, kde v noci sněžilo na celém území, evidovala policie k dnešnímu ránu přes desítku nehod. Autobus havaroval asi v 7:15 ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, cestovalo v něm šest lidí. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové se nehody obešly bez zranění.

V Jihomoravském kraji komplikuje dopravu u Dětkovic na Vyškovsku v kopci ledovka, na které uvízl nákladní vůz. Na D1 mezi kilometry 218 až 272 je vlivem sněžení snížená dohlednost. Obdobně je tomu i v celém jihomoravském úseku D46. Na D2 silničáři provádí preventivní posyp. Na Blanensku kolem Ostrova u Macochy nebo Lipovce mají některé autobusové linky zpoždění.

Na horách může být podle silničářů na komunikacích vrstva sněhu a silnice tam mohou namrzat. Na zhruba dvacetikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Je tam námraza a je možné, že napadne další sníh. Silničáři tam v kopcích nesmějí solit, protože silnice vede kolem nádrže Šance s pitnou vodou, a kamiony tam tak i při slabé sněhové vrstvě mívají problémy.

V Olomouckém kraji by řidiči měli být obezřetní především ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka, ale i v okolí Šternberka na Olomoucku. Hlavní tah přes Červenohorské sedlo spojující Šumperk s Jeseníkem je holý a mokrý, správci silnic však upozorňují na husté sněžení.

V Libereckém kraji zůstává průjezdný pro kamiony nad 3,5 tuny hlavní tah I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. V horách leží na silnicích zledovatělá vrstva ujetého sněhu. I proto zůstává pro kamiony nad šest tun zavřená silnice přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy, která se neudržuje chemicky. Řidiči musí po silnici I/13 přes Frýdlant.

Na jihu Čech byla nejhorší situace na Táborsku. "Hustě tam sněží, vyjížděli jsme od půl druhé po celém okrese, kvůli přeháňkám také na Jindřichohradecku a Písecku. Teploty jsou teď od minus šesti do minus jednoho, je třeba dávat pozor na zmrazky. Na Českobudějovicku je trochu mlha," řekla ČTK ráno dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová.