Policie zasahovala na radnici Brno-střed, odnesla si materiály

Na radnici městské části Brno-střed zasahovala dnes až do večerních hodin policie. Zásah byl plánovaný, zástupci radnice předali policii různé materiály, které si předem vyžádala. ČTK to řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová a dodala, že více případ komentovat nemůže. Podle Hospodářských novin a Aktuálně.cz policie prověřuje vysoce postavené brněnské politiky ODS kvůli podezření na kupčení s městským majetkem a braním úplatků.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu byli na radnici od odpoledních hodin do 21:00. "Setkání s policií a předání materiálů bylo předem dohodnuto, nejedná se tedy o neplánovaný zásah. Jsme vázaní mlčenlivostí, proto nemůžeme komentovat, čeho se předávané materiály týkají, policii poskytujeme maximální součinnost," uvedla Dobešová.

Policisté v souvislosti s možným kupčením s byty a braním úplatků byli na radnici už loni v srpnu. HN a Aktuálně.cz tehdy informovaly, že zásah měl souvislost s bývalým ministrem spravedlnosti a nynějším poslancem Pavlem Blažkem nebo současnou primátorkou Brna Markétou Vaňkovou a jejím náměstkem Robertem Kerndlem (všichni ODS). Podle médií podnítila vyšetřování politiků výpověď někdejšího starosty Rojetína Pavla Hubálka, jehož policie stíhá za kupčení s městským majetkem. Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili právě politici ODS včetně Vaňkové, Kerndla a Pavla Blažka. Politici z ODS už dříve ČTK řekli, že nařčení odmítají, ničeho se nedopustili a celou věc vnímají tak, že se Hubálek snaží obhajovat všemi možnými způsoby.

Policisté byli v posledních letech na radnici Brno-střed potřetí. Po razii předloni v březnu skončil ve vazbě tehdejší radní a bývalý místostarosta Jiří Švachula (zvolen za ANO), který byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, jež ovlivnila desítky zakázek. Kauzu od loňského září projednává soud. Kromě Švachuly jsou obvinění další lidé a firmy, podle obžaloby dosáhla výše úplatků až 47 milionů korun.

Související

Více souvisejících

Brno radnice

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy