Geoinformatik Jiří Šindelář: V září pohlédneme do tváře sv. Ludmily a sv. Václava

Geoinformatik Jiří Šindelář: V září pohlédneme do tváře sv. Ludmily a sv. Václava
17. března 2021 Dopoledne s Proglasem Autor: Petr Najman

Náš dopolední host je předním odborníkem v nedestruktivním průzkumu podzemí. Jak takový výzkum probíhá a čemu slouží? Na to jsme se ptali geoinformatika a geofyzika Jiřího Šindeláře.

„To, že archeologové začali spolupracovat s fyziky a s přírodovědci, bylo dáno tím, že na začátku potřebovali zodpovědět nějaké dotazy, které nejsou na oko vidět. (…) Spousta nejrůznějších analýz vám přinese řadu informací, které pomohou pochopit ten konkrétní nález,“ popisuje původním povoláním zeměměřič. Dodává, že historici a archeologové také začali více usilovat o nedestruktivní metody práce, aby bylo možné nálezy dokonale prozkoumat a přitom je zachovat zcela neporušené.

Tyto metody pak byly využity například i při unikátním nálezu hřebu, který může pocházet z Kristova kříže, v milevském klášteře. „Máte otvor, který má 26 cm na šířku a 16 cm na výšku, vede tři a půl metru někam dozadu zdí a z velké části je zanesený materiálem, který tam natahala zvířata, která v těch dutinách žila,“ uvádí Jiří Šindelář a pokračuje: „Vy nevíte, jestli je tam něco ukryto, nebo ne. (…) A potom co tam asi dvě hodiny jezdíte malou inspekční kamerkou sem a tam, se vám na monitoru zablýskne zlatý kříž. (…) (Hadičkou) odfouknete staletý prach a rozzáří se vám tam tepaný kříž a písmena I R (Iesus Rex – Ježíš Král, pozn. red.) (…) Vytvořili jsme novou metodu archeologického výzkumu, kdy jsme vyzvedli artefakt jako celek. A přiznám se, že když se ta věc začala rozebírat pod dohledem kamer, mě v tu chvíli vůbec nezajímaly zlaté ozdoby, protože kvůli nápisu I R, Ježíš Král, mě hrozně zajímalo, co bude uvnitř té schránky.“

Jiří Šindelář je také členem týmu, který nedávno představil výsledky rekonstrukce obličejů knížat Spytihněva a Vratislava, synů prvního historicky doloženého českého panovníka z rodu Přemyslovců Bořivoje I. Také víme, jak vypadala tvář svaté Zdislavy. Po setkání Jiřího Šindeláře s kardinálem Dukou je nyní nastartován projekt rekonstrukce tváří svaté Ludmily a svatého Václava. „Na velké letošní výročí v září (1100 let od zavraždění sv. Ludmily, pozn. red.) pohlédneme do tváře svaté Ludmily a hned potom i do tváře našeho národního patrona svatého Václava,“ uzavírá náš dnešní host.

Celý rozhovor poslouchejte v audioarchivu.

foto: Martin Frouz, archiv hosta

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!