Do povinného testování zaměstnanců se do 26. března musejí zapojit i malé firmy

19. březen 2021 14:09

Vláda nově nařídila povinnost testovat zaměstnance i malým firmám, které mají nejméně deset lidí. Některé firmy už s tím začaly, jiné ještě vyčkávají. Do 26. března už ale musejí mít své zaměstnance otestované.

Například v úklidové firmě v Děčíně nebo ve firmě, kde vyrábí postroje pro psy, nevědí, kam mají hlásit výsledky testů.

Pracovníkům s pozitivním antigenním testem má podle hygieny vypsat jejich praktický lékař žádanku na ověřovací PCR test.

Marie Jurková z Děčína má úklidovou firmu už téměř 30 let. Zaměstnanců v ní má přitom zhruba 20. „Počítám to i s brigádníky. Snažíme se být vždy o krok napřed, takže už máme otestováno – tady mámetabulku. V neděli budou další testy – na příští týden,“ shrnuje Jurková.

Majitelé firem netuší, co mají dělat s výsledky testů

Stále přitom nemá tušení, kam s výsledky testů. Prozatím je má v tabulce na papírech vedle počítače.

„Nevím, jestli budou chtít třeba jednou za čas posílat něco na hygienu, nějaké hlášení. Ani sama hygiena v Děčíně to nevěděla, tak mám napsat do Ústí na krajskou,“ shrnuje své zkušenosti Jurková.

Naopak na nejzazší možný termín čeká ve své firmě Dagmar Nešněrová: „I když jsou zatím ty testy zdarma, tak jde i o ten čas. A čas jsou peníze.“ Ve firmě, kde vyrábí postroje pro psy a prodává další zboží pro domácí mazlíčky, pracuje 28 lidí.

Dagmar Nešněrové vadí, že nedostala jasný pokyn od vlády, co s výsledky testů. „Nikde není psané, co s tím. Zjistili jsme, že i existuje nějaká tabulka, která se dá stáhnout, z nějakého metodického pokynu. Ale už jich taky existuje několik a různě si protiřečí. Jednu jsme si tedy stáhli tabulku, budeme ji dělat a třeba se někdo přihlásí,“ krčí rameny majitelka firmy.

Podle krajské hygieničky Lenky Šimůnkové musí zaměstnavatelé hlásit pozitivní výsledky.

Hygiena pak může zkontrolovat, má-li firma řádně vedenou evidenci administrativně – kontrola může přijít i na testování samotné.

Spustit audio

Související