Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Barma se potácí v krvavé občanské válce

Ze světa / krb / Vlastní zpráva / 19. března 2021 15:05
Barma se potácí v krvavé občanské válce

Ilustrační foto: Aun Schan Su Ťij, opoziční politička v Barmě. V roce 1990 obdržela Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, v roce 1991 na návrh Václava Havla Nobelovu cenu za mír.
Autor: Wikipedia.org / Htoo Tay Zar / Creative Commons

Rangún, Barma (Myanmar) - Jen během neděle 14. března zemřelo v Barmě 60 lidí a 130 bylo zraněno. V zemi zmítané občanskou válkou operují podle tajné opozice čínské zájmy.

Situace v  se rychle zhoršuje. Vraždy, pohřešování a mučení dosáhly od 1. února, kdy došlo k vojenskému převratu a ve všech funkcích skončila generální tajemnice Národní ligy pro demokracii Do Aun Schan Su Ťij a prezident Win Myin, přes 200 mrtvých a stovky zraněných. Poklidné demonstrace se čím dál častěji mění v přímé střety mezi manifestanty a ozbrojenými silami. Rada OSN pro lidská práva hovoří stále častěji o „zločinech proti lidskosti“. K ukončení krveprolévání v zemi opakovaně vyzývá papež František, který Myanmar navštívil v listopadu 2017. "Znovu a s mnohem větším smutkem cítím nutnost promluvit o dramatické situaci v Barmě, kde mnoho lidí, především mladých, umírá, aby dalo své zemi naději," sdělil papež tento týden.

"Někteří zranění byli zatčeni a zemřeli poté, co jim byl odepřen přístup ke zdravotní péči, další lidé přišli o život kvůli mučení při výsleších. Těla těch, kdo byli zastřeleni během potlačování (demonstrací), byla bez milosti odvlečena a nyní je junta vrací rodinám," konstatuje zpráva na webu barmské neziskové organizace zaměřující se na pomoc politickým vězňům (AAPP). "Síly vojenské junty cílí na protestující, ale i běžné lidi a používají přitom odstřelovací pušky bez ohledu na místo či hodinu," upozorňuje zpráva.

Barma se potácí v krvavé občanské válce

Topografie státu Barma (Myanmar)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Minulý týden proběhlo na internetu video, kde několik řeholnic přistupuje na ulici k ozbrojencům, pokleká před nimi a prosí o klid. Jedna z nich, 45letá Ann Rose Nu Twang říká: „Prosila jsem je, aby nestříleli… nebo ať radši zabijí mě. Zvedla jsem ruce na znamení odpuštění.“ "I já klečím na kolenou a říkám ‚zastavte násilí‘,"prohlásil také papež František v reakci na video s barmskou řeholnicí.

Čínské zájmy

Stupňující se násilí nabralo v neděli nový směr, a sice když bylo zničeno a vypáleno 30 převážně textilních továren, které spravovali Číňané v oblasti Rangoun. „Po pravdě nevíme, kdo je za to odpovědný,“ vysvětluje Maung Maung, 17letý novinář, „ale protičínské nálady tu sílí, protože každý je přesvědčen, že Peking podporuje ozbrojené teroristy.“

Vojenská junta nedbá mezinárodních výzev k „deeskalaci“ a krvavě potlačuje aktivní odpor, k němuž obyvatelé přešli po prvotních projevech neposlušnosti. Jednotlivé etnické skupiny jsou již dlouhodobě zásobovány zbraněmi a konflikt může propuknout i mezi nimi navzájem. „Pokud se situace brzy nestabilizuje, riskujeme vojenskou intervenci Číny, která přijde dohlédnout, aby se nepřerušily dodávky plynu, kterými je zásobována,“ doplňuje informovaný zdroj La Croix. Peking si bude muset vybrat mezi bezpodmínečnou podporou junty a ochranou ekonomických investic. Po nedělních požárech továren apelovala Čína na „zajištění ochrany všech svých obyvatel“, jež zároveň vyzvala k větší opatrnosti.

„Barma se v těchto dnech stává Sýrií jihovýchodní Asie,“ nezdráhá se na Twitter z londýnského exilu napsat opoziční politik Maung Zarni. Čína podle něj „hraje stejnou roli, jakou zastává v Sýrii Rusko.“ Zatím se zdá, že Barma drží situaci v rukou, ale nejistota posledních dnů silně zneklidňuje sousední státy, protože může silně rozkolísat celý region.

Dění v zemi odsoudila řada států i organizací. Zvolení poslanci parlamentu, kteří nemohou zasedat, vytvořili výbor na obranu parlamentu a ustavili stínovou vládu, již junta označuje za nelegální zrádcovskou organizaci.

Z francouzských textů v deníku LaCroix a 7sur7 přeložila Kristýna Boháčová. Doplněno zpravodajstvím ČTK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)