Ekonomické dopady loňské dvoutýdenní uzávěry Červenky, Litovle a Uničova byly nemalé. Některé firmy je dohnaly, jiné musely propouštět

19. březen 2021

Červenka, Litovel a Uničov si připomíná tento týden výročí dvoutýdenní koronavirové karantény. Její dopady pocítili nejen lidé, ale taky firmy. Chyběli jim zaměstnanci i materiál. Kamiony, které ho vozí, měly problém se do podniků přes policejní zátarasy dostat.

Ve výrobní hale firmy Miele se naplno pracuje, před rokem tady byl klid. Podnik se tehdy kvůli karanténě Uničova zastavil. „Naše první starost byla, co provedeme se zaměstnanci, kteří zůstali tady a jakým způsobem zajisíme utlumení výroby. Museli jsme se dostat do nějakého režimu celozávodní dovolené,“ popisuje ředitel firmy Petr Vodák.

Po čtrnácti dnech karanténa oblasti skončila, podnik ale ve výrobě nepokračoval kvůli uzavření závodů v Německu. V Uničově se tak zastavení produkce nakonec protáhlo ze dvou týdnů na měsíc. Zhruba miliardový výpadek v obratu se ale podařilo dohnat. „Obyvatelé byli uzavřeni na celém světě, nemohli se věnovat svým běžným aktivitám, na které jsou zvyklí. Tím ušetřili finanční prostředky a začali investovat do svých domácností,“ dodal Vodák.

V dalším uničovském podniku, strojírenské firmě Unex, se výroba ani během uzavření města nezastavila. Pokračovala však jen s omezeným počtem pracovníků. „Museli jsme to zredukovat pouze na lidi, kteří bydleli v rámci uzavřeného území, což byl jen zlomek těch, kteří tam pracují. Navíc samozřejmě různí specialisté bydleli jinde, takže jsme výrobní týmy museli skládat z lidí, kteří spolu standardně nepracují,“ popisuje mluvčí podniku Boris Keka. Podniku se ale nejen kvůli dvou týdenní karanténě, ale celkové situaci na trhu v průběhu roku, dotkly ekonomické potíže.

„Unex je převážně exportní firma, takže jsme museli tu sníženou poptávku nějakým způsobem kompenzovat, a tak bohužel v průběhu loňského roku jsme museli přistoupit i k redukci počtu zaměstnanců. Snažili jsme se k tomu přistoupit tak, aby se to dotklo toho minima,“ dodal Keka.

Ve výrobě pokračovali během loňské karantény obce také strojírenském podniku Hopax v Července. Kvůli uzávěře řešili například předávku materiálu na hranicích uzavřené oblasti nebo výjimkami udělenými hygieniky. „Kamion mohl přijet až sem, řidič musel být zabalený, musel mít povolení z hygieny, že může až sem,“ říká ředitel podniku Jozef Pavlík. Výroba se během karantény v podniku podle něj snížila jen o zhruba 10 procent.

autor: bas
Spustit audio