Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel James Levine

    V roce 1996 se svým tradičním ručníkem na otírání potu z čela. Foto archiv

    James Levine

    23. 6. 1943 Cincinnati, USA – 9. 3. 2021 Palm Springs, USA

    Americký dirigent a klavírista. V letech 1976-2016 hudební ředitel Metropolitní opery v New Yorku. Byl považován za nejvýznamnějšího amerického dirigenta od smrti Leonarda Bernsteina.

    Již jako chlapec udivoval svou klavírní virtuozitou. Poprvé vystoupil na veřejnosti jako desetiletý na koncertu Cincinnati Symphony Orchestra.

    Již jako chlapec udivoval svou klavírní virtuozitou. Foto Amercian Masters

    V MET debutoval jako dirigent 5. června 1971 (v necelých dvaceti osmi letech) Pucciniho Toskou. O tři roky později, kdy tehdejší šéf opery Rafael Kubelík ukončil angažmá, se stal de facto hudebním ředitelem MET (oficiálně od roku 1976). Byl jím pak nepřetržitě až do roku 2016. Za dobu svého působení jako hudební a umělecký ředitel v MET dirigoval podle NYT přes 2500 představení ve více než osmdesáti operách, mezi kterými nechybí řada prvních místních uvedení nebo i světových premiér. Z jeho iniciativy vznikly televizní série Živě z MET a Metropolitní opera uvádí, stejně jako pravidelné živé rozhlasové přenosy.

    V MET debutoval 5.června 1971. Na programu tehdy bylo odpolední představení Tosky jako součást letního festivalu. Foto archiv MET

    Dlouhá léta působil jako hlavní dirigent americké hudební slavnosti Ravinia Festival, která se koná v blízkosti Chicaga. Jako host dirigoval řadu velkých symfonických orchestrů po celém světě. V letech 1999 až 2004 byl též hlavním dirigentem Mnichovské filharmonie a v letech 2004 až 2011 šéfdirigentem Bostonského symfonického orchestru.

    Šéfdirigent MET, sedmdesátá léta. Foto William Hastings

    Kvůli vážnému onemocnění musel svoji činnost jako dirigent v roce 2011 načas přerušit, nadále však zastával funkci emeritního ředitele MET. Do Metropolitní opery se jako dirigent vrátil v roce 2013, přičemž dirigoval vsedě na zvlášť pro ten účel zkonstruovaném elektricky poháněném vozíčku. Dne 1. listopadu 2017 vystoupil v Berlíně na pozvání svého přítele Daniela Barenboima při provedení 3. symfonie Gustava Mahlera. Podle původního přání skladatele byla přitom kvůli velkému časovému rozsahu této skladby přestávka po prvních dvou větách.

    V roce 2005 během dirigování Boston Symphony Orchestra. Foto Steven Senne

    Dne 2. prosince 2017 otiskl deník The New York Times na první stránce svého vydání článek obsahující podrobná svědectví čtyř mužů, kteří vypověděli o dlouhodobém sexuálním zneužívání, kterého se James Levine podle nich na nich dopustil v osmdesátých letech, v době, kdy byli šestnáct až nejvíce něco přes dvacet let staří. Výpovědi se staly součástí policejního protokolu, který byl na Levina založen. Vznikl obrovský skandál a 12. března 2018 ukončila Metropolitní opera své veškeré vztahy s Levinem a zrušila všechna jeho plánovaná vystoupení. Obdobné kroky učinila také vedení hudební slavnosti Ravinia Festival a Bostonského symfonického orchestru.

    Levine se bránil a v září 2019 získal od MET v rámci mimosoudního vyrovnání odškodné ve výši 3.5 milionu dolarů. Po tomto skandálu se nicméně stáhnul do ústraní. Až do minulého roku, kdy byl pozván do Itálie, aby dirigoval Faustovo prokletí Hectora Berlioze na festivalu Maggio Musicale Fiorentino.

    V roce 2017, ještě před vypuknutím skandálu, dirigoval z invalidního vozíku. Foto archiv

    Jeho zdravotní stav byl ale v té době již dlouhodobě špatný, včetně rakovinného bujení na ledvinách a operace zádových svalů, které si zranil při pádu na pódiu v Bostonu.  Od roku 1994 trpěl Parkinsonovou chorobou. V roce 2009 podstoupil operaci páteře a v pozdějších letech dirigoval z kolečkového křesla. Po vyhazovu z Metropolitní opery žil s pečovatelem v kalifornském městě Palm Springs.

    Beethoven: Piano Concertos Nos. 2 & 5, Sony Music, 1997. Repro archiv

    Za svůj život získal několik významných hudebních ocenění – Charles E. Lutton Man of Music Award (1979), Národní medaile za umění, Zlatá medaile za zásluhy města Vídně či Vyznamenání Kennedyho centra. A vedle toho řadu Grammy Awards. (Jeho u nás dostupné nahrávky distribuované firmou Supraphon najdete zde.)

    Zemřel ve svém kalifornském letovisku Palm Springs. Zprávu o jeho smrti uveřejnil 17. března jeho osobní lékař Dr. Len Horovitz, aniž by uvedl podrobnosti a příčinu úmrtí.

    Je úmrtí komentoval generální ředitel Metropolitní opery Peter Gelb slovy: Žádný umělec za celou 137 letou historii Metropolitní opery neměl takový tvůrčí vliv, jako Jim. Během svého padesátiletého působení pozvedl úroveň Met na novou a vyšší úroveň.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 19. března 2021

    Komentáře k článku: Zemřel James Levine

    1. Jan Kaňka

      Avatar

      Je velmi smutné,
      že člověk, který tak mnoho vykonal pro operní hudbu, musel dožít v opovržení na základě zlých obvinění nějakých nýmandů. A to platí i v případě, že by ta obvinění byla pravdivá. Protože kdo může posoudit míru upřímnosti těch dávných vztahů.

      26.03.2021 (1.17), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,