Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Tlak na odchod Matoviče sílí. Slovenský premiér zatím nenaznačil, jak by ještě mohl zachránit svou vládu

Slovenský předseda vlády Igor Matovič na summitu lídrů Evropské unie. foto: Reuters

Původní zpráva
BRATISLAVA/PRAHA - Je to už víc než týden, co na Slovensku trvá krize ve vládě premiéra Igora Matoviče. Její řešení je sice stále v nedohlednu. Nicméně rozpad stávající čtyřčlenné koalice pravého středu, která vznikla teprve před rokem, se jeví jako stále pravděpodobnější.
  10:00

Hlavní konflikt se odehrává mezi Matovičovým hnutím Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a pravicově-liberálním uskupením Sloboda a solidarita (SaS) vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka.

SaS v minulých dnech vyzvala premiéra k demisi a dala mu na to několikadenní lhůtu. Pokud Matovič na její požadavek nepřistoupí, hodlají ministři za SaS odejít z vlády. Jejich šéf Sulík k tomu včera po jednání kabinetu uvedl, že pokud se do začátku příštího týdne nic zásadního nestane, byl na něm naposledy. Dodal také, že už příští středu se objednal k prezidentce Zuzaně Čaputové, aby mohl do jejích rukou podat svou demisi.

Důvodem sporů ve vládě jsou rozdílné pohledy na řešení koronavirové pandemie, která v minulých týdnech zasáhla Slovensko v plné síle. Premiér v reakci na nedostatek volných lůžek v nemocnicích i zmatky při registraci na očkování objednal dva miliony dávek ruské vakcíny Sputnik V.

Učinil tak přesto, že s tím někteří jeho partneři v koalici nesouhlasili. Liberálové a menší strana Za ľudí, kterou kdysi založil bývalý prezident Andrej Kiska, kvůli tomu požadovali demisi ministra zdravotnictví Marka Krajčího. Ministr nakonec jejich tlaku ustoupil a rezignoval.

Matovič ovšem vzápětí uvedl, že Sputnikem V se bude na Slovensku očkovat bez ohledu na to, kdo bude ministrem. SaS a Za ľudí v tom spatřovaly porušení předchozích dohod a začaly požadovat odchod samotného premiéra.

Pokud by Matovičův kabinet opustila pouze jedna z těchto stran, měla by zbytková koalice i nadále většinu v parlamentu. Jestliže by ale odešly jak strany SaS i Za ľudí, měla by už pouze 70 mandátů. Ve 150členné Národní radě by jí k většině chybělo aspoň šest křesel. Matovič by se pak mohl pokusit získat podporu několika nezařazených zákonodárců, mezi nimiž jsou i někteří, kteří se dostali do parlamentu na kandidátce pravicově-extremistické strany Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotleby.

Sám Matovič zatím nenaznačil, jaký bude jeho další postup. V úterý byl o vzniklé situaci informovat prezidentku Čaputovou. Ta ovšem poté uvedla, že premiér prý žádné konkrétní řešení pro vzniklou krizi nepředstavil.

Matovičovo OĽaNO podle všeho svého lídra a zakladatele nadále podporuje. Představitelé hnutí považují odchod ministra zdravotnictví Krajčího, jenž čelil kritice kvůli nezvládnutí pandemie, za dostatečný krok, jak vyjít vstříc dosavadním partnerům. Podobný postoj zastává v aktuální krizi i čtvrtá vládní strana, populistické hnutí Sme rodina, jež vede současný předseda slovenského parlamentu Boris Kollár.

Pokud by Matovič oproti očekávání přesto na požadavky dosavadních partnerů přistoupil a odešel, mohl by ho podle Denníku N následovat v čele vlády někdo z trojice Eduard Heger, Jaroslav Naď či Gábor Grendel. Heger je ministrem financí, Naď vede ministerstvo obrany. Grendel je jedním z místopředsedů parlamentu. Šéf SaS Sulík již dříve naznačil, že jestliže by Matovič odešel z vlády, následoval by ho i on.

Pak se ovšem nedá vyloučit ani širší obměna vlády, jež by se mohla stát podmínkou pro další pokračování dosavadní koalice. Skončit by mohl například i současný šéf diplomacie Ivan Korčok, který premiéra ostře kritizoval za objednávku ruských vakcín, když je označil za „nástroj hybridní války“.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...