V Uherském Hradišti dostala už obě dávky vakcíny od firmy Pfizer. „Bylo mi ale jedno, kdo ji vyrobil, věřím všem. Jen jsem měla strach, že to bude trochu bolet,“ přiznala s úsměvem čiperná stařenka.

Byla ale příjemně překvapena. „Vůbec to nebolelo, ani jsem neměla žádné vedlejší účinky,“ zdůraznila.

V 97 jezdila na kole

Proti covid-19 se nechala naočkovat hlavně proto, aby se mohla opět setkávat se svými blízkými. „Nyní mi kontakt s nimi moc chybí. Věřím, že nás vakcíny konečně dostanou z této chmurné situace,“ dodala.

Klaudová ještě v 80. letech vystoupala na Vesuv a do 97 let jezdila na kole. „Pak mi ho ale sebrali. Moje vlastní rodina. Měli strach, že se na něm polámu,“ vysvětlila se smíchem.

Vloni na jaře se stala ve Veselí nad Moravou symbolem boje proti covid-19. Sedla za šicí stroj a celé rodině i známým našila roušky.

Maminku jí zavraždili

Neměla přitom lehký život. Když jí byly dva roky, její maminku zavraždili. Neměla šanci ji tak téměř ani poznat. Později vyhořel dům, ve kterém bydlela.

Přestože měla ráda děti, o které se starala jako učitelka a později ředitelka v mateřské škole, nikdy se nevdala. O nápadníky přitom neměla nouzi. Jedním z nich byl i válečný hrdina 2. světové války, stíhací pilot RAF František Fajtl.

VIDEO: Jaká je šance, že se po očkování opět nakazíte koronavirem?


Fotogalerie
28 fotografií