Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bryks Josef a Trudy

Kojetínska eulogie a podíl vlastní viny

***

Josef Bryks: „Zklamání jsem se zažil v přílišném přeceňování české duše.“11 Bryks Josef avers

Když po infarktu odváželi mrtvého Brykse, všichni vězni stáli v pozoru! - Pro Trudi Bryksovou požadováno odškodné 1.200.000,-Kč, MsP nabídlo 200,-Kč. Major Bryks byl povýšen a současně zamítnut výmaz jeho zběhnutí! Komunistické zákony a jimi zavedené zločinné struktury zůstaly. Ostuda českého soudnictví a nás všech!

***

Angličané o něm natočili film, u nás nesměl být ani pohřben. Unikátní příběh dlouho zapomenutého letce, který dostal Řád britského impéria a v komunistickém lágru ho umučili k smrti (2007). Dokumentární film L. Navary, L. Polákové a J. Nováka - doporučuji!

Připomínáme, že Josef Bryks byl rehabilitován posmrtně až v květnu 2006. Do té doby platil stále tzv. zbytkový trest za zběhnutí. Byl vyznamenán Řádem britského impéria, in memoriam mu byla udělena Cena města Olomouce a byl povýšen do hodnosti podplukovníka. Osud svého muže zpracovala Trudie Bryksová v knize naděje a beznaděje, kterou v roce 2003 vydalo nakladatelství Votobia. Centrum publicistiky a dokumentu televizního studia Ostrava jej připomnělo poprvé v rámci cyklu Příběhy železné opony (2006).

***

Brigádní generál Josef Bryks, stále živé svědomí naší země – i nás!

***

Návrh na jeho rehabilitaci nebyl 15 let projednán! Churchill pohrozil: „Za každého pilota RAF popravíme 10 německých zajatců“,  a piloti RAF nebyli popraveni. Jméno své první manželky (byla konfidentkou gestapa) Bryks po válce (měla pomník jako odbojářka),na jejím pomníku vystřílel, či vysekal. Rehabilitován 17 let po tzv. „sametové revoluci“.  Zatčen StB 10 min. po půlnoci. Když po infarktu odváželi mrtvého Brykse, všichni vězni stáli v pozoru! Popel nebyl vydán a důvod? Rozsáhlost a nebezpečnost jeho trestné činnosti – komunisté se báli i popela! Velká Británie natočila film a my ani nevíme, kde je pohřben jeho popel?! Někde na místě vězeňského hřbitova na Jáchymovsku… Pro Trudi Bryksovou požadováno odškodné 1.200.000,-Kč, MsP nabídlo 200,-Kč. Major Bryks byl povýšen a současně zamítnut výmaz jeho zběhnutí! Komunistické zákony a jimi zavedené zločinné struktury zůstaly! Ostuda českého soudnictví a nás všech!

***

HISTORIE: 15. březen 1939, aneb komunisté horší nacistů

… Josef Bryks patřil k elitním stíhačům RAF. V roce 1941 byl sestřelen nad severní Francii a zbytek války strávil v nacistických zajateckých táborech. Opakovaně se pokoušel o útěk, byl však pokaždé chycen, a opakovaně surově mučen nacisty. Po komunistickém puči v únoru 1948 byl zatčen a odsouzen k deseti letům těžkého žaláře. Opět se nedal a utíkal, tentokrát z komunistických lágrů, a ani nyní nebyl úspěšný. Zemřel v jáchymovské táborové věznici v roce 1957, oficiálně na srdeční selhání, s největší pravděpodobností však byl ubit k smrti dozorci.

Komunistický režim se „odměnil“ většině nekomunistických odbojářů za hrdinství v boji s německými nacisty po zlém. Například u letců, kteří se vrátili z Velké Británie, to bývaly vyhazování z armády, degradace, věznění a někdy, jako v Bryksově případě, i zabití.

Kdysi jsem mluvil s velitelem bombardéru 311. bombardovací perutě RAF generálem Aloisem Šiškou, jehož letadlo nouzově přistálo v Nizozemí, a on se dostal do německého zajetí. Po roce 1948 jej opakovaně zatkli a věznili rudí zločinci. Když jsem se jej zeptal, jestli to poúnorové věznění nebylo náhodou horší než německá perzekuce, tak řekl: „No pravda, bylo. Tam to byli Němci naši nepřátelé, a od nich jsme nic dobrého nečekali, ale po roce 1948 nás mučili a trápili Češi. A o to víc to pro nás bylo bolestnější.“

Hrozné je, že někteří z těchto vlastenců, kteří bojovali s nacisty za svobodu své vlasti, se nesměli až do roku 1989 připomínat. Výjimkou byla šedesátá léta minulého století, kdy nastalo v rudé totalitě mírné tání, a tak se o osudy těchto lidí občas psalo a v roce 1968 natočil film o našich letcích v RAF režisér Jindřich Polák.

Já jenom ještě dodám, že mezi sadisty ve službách komunistického režimu, kteří se podíleli na útlaku našich hrdinů, byli často ti, kteří v lepším případě se za Protektorátu Čechy a Morava k odboji se nepřidali, v horším případě pak s nacisty rovnou kolaborovali.

 ***

Doporučuji shlédnout film Hřbitov pro cizince!

 

Jan Šinágl, 20.3.2021

***

https://www.wikiwand.com/cs/Josef_Bryks

Kdo je zodpovědný za úděl Josefa Brykse a jeho spoluodsouzených? Že by nikdo?

Po neskutečných 66 letech, jsou manželé Bryksovi opět spolu, nalezli tak konečně klid…

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)