Hlavní obsah

Jsou Blatného dny sečteny? Babiš o něm bude mluvit s prezidentem

Foto: ČTK

Jan Blatný dobrovolně rezignovat sice nechce, ale na funkci podle svých slov nelpí. Dětský hematolog se už těší, až se z náročné covidové mise v Praze vrátí ke svým pacientům v brněnské nemocnici.

Reklama

ANALÝZA. Na odchodu ministra zdravotnictví trvá prezident republiky Miloš Zeman. Už v pondělí v podvečer má k tomu schůzku s premiérem Andrejem Babišem. Zemanův mluvčí naznačuje, že personální otázky budou klíčovým tématem.

Článek

Nejpromořenější země s největším počtem zemřelých v poměru k počtu obyvatel. I těmito nezáviděníhodnými světovými prvenstvími se už Česko v souvislosti s nákazou covid-19 může pochlubit. A teď to vypadá, že na sebe upozorní dalším unikátem, tentokrát v oblasti vládní personální politiky.

Z vícero oficiálních i neoficiálních informací už celkem zřetelně plyne, že dny současného ministra zdravotnictví Jana Blatného jsou sečteny. Země se tak musí začít připravovat na čtvrtého šéfa resortu od začátku pandemie.

Ve světovém měřítku by se tak v tomto ohledu vyrovnala podobně zasažené Brazílii, kde v těchto dnech také nastupuje čtvrtý ministr. Třeba u sousedů v Německu a v Rakousku si zatím vystačili s jedním, v Polsku a na Slovensku se dvěma.

Na Blatného odchodu trvá prezident republiky Miloš Zeman. A už v pondělí v podvečer má schůzku s premiérem Andrejem Babišem. Je zjevné, že personální otázky budou klíčovým tématem. Hlava státu tlačí na výměnu i na postu šéfa diplomacie, tedy odchod Tomáše Petříčka (ČSSD).

„Lze očekávat diskuzi na téma resortů zdravotnictví a zahraničí,“ uvádí pro Seznam Zprávy hradní mluvčí Jiří Ovčáček, co by mělo být klíčovým tématem pondělní schůzky.

Jde i o Babišův osud

Blatného hlavu chce prezident mimo jiné (či především) kvůli tomu, že ministr nechce dát zrychlené svolení k používání ruské vakcíny Sputnik V. Kvůli stejné věci naléhá, aby odešla i ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Zeman neskrývá, jak moc mu Blatný leží v žaludku. Označuje jej za nekompetentního člověka, který nemá potřebné manažerské zkušenosti. Záleží ale hlavně na Babišovi, nakolik je ochoten tomuto tlaku z Hradu čelit. Jen on sám může prezidentovi Blatného odvolání navrhnout.

Zeman už ale také naznačil, že pokud mu premiér nevyhoví, ponese důsledky. „Rozhodně by to nepřispělo k dalšímu zlepšení našich přátelských vztahů,“ prohlásil prezident minulý týden v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Jde i o to, že Babiš měl Zemanovi personální změny osobně slíbit, a to při jednání, které proběhlo 12. února. Informoval o tom s odvoláním na své zdroje server Neovlivní.cz a Seznam Zprávy disponují obdobnými informacemi.

To vše se odehrává za situace, kdy Babišova vláda už fakticky ztratila většinu v parlamentu a obliba premiérova hnutí ANO prudce klesá. Pokud by předseda vlády přišel i o dosavadní přízeň prvního muže republiky, je to začátek jeho vlastního konce. Ve hře je tudíž v pondělí daleko více než jen Blatný (a Petříček).

Jako neoblíbený žák

Babiš zatím jasně neřekl, jak se k hradním požadavkům postaví. Volí spíše strategii vytáček. Nicméně zákulisní informace Seznam Zpráv nasvědčují tomu, že i on sám s Blatným zvlášť dobře nevychází a odchod ministra by jej patrně příliš nepálil.

„Chová se k němu (Blatnému) už řadu týdnů jako učitel k neoblíbenému žákovi. Ne že by na něj při jednání přímo řval, ale má vůči němu neustále jízlivé poznámky. Říká třeba, že těm jeho číslům a čárám stejně nevěří,“ popisuje vztah premiéra k ministrovi jeden z účastníků vládních jednání.

Blatný (ve vládě za hnutí ANO) má prý potíže nejen s premiérem, ale paradoxně i s dalšími kolegy za stejného politického uskupení – Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou, Klárou Dostálovou. Někdy i s ministrem zemědělství za ČSSD Miroslavem Tomanem.

Nejde ovšem jen o spory o to, jak moc omezit kvůli stále vysokému počtu nakažených a hospitalizovaných chod ekonomiky, ale často i o banální pře spíše hospodského charakteru, které souvisí s omezením pohybu osob v rámci obce a okresu. „Ministryně Dostálová nemohla pochopit, proč by lidé nemohli jet do jiného okresu na svou chalupu, Toman zase bránil zahrádkáře, kteří teď zjara, kdy by to nejvíce potřebovali, nemohou na své pozemky,“ popisuje zmíněný zdroj aktuální zkušenost.

Blatný ale prý i pod tlakem této přesily předvádí často až mimořádnou vytrvalost a asertivitu.

Nejen vytýkací dopis

Nicméně nevypadá to, že by mu to mohlo stačit. Jediné, co by mu teď mohlo skutečně pomoci, by byl zřetelný pokles nákazy. Babiš stupňuje tlak na vícero frontách, až to vyvolává dojem, že chce, aby ministr rezignoval sám, což Blatný vylučuje.

Seznam Zprávám například zdroje popsaly, jak premiér v minulých dnech poslal ministru zdravotnictví vytýkací dopis. A to kvůli tomu, jak údajně alibisticky jeho resort přistupuje k výběru vhodných antigenních testů, které by pro školáky měla teď nakoupit Správa státních hmotných rezerv.

„Jeví se, že Ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto resortu,“ píše premiér Blatnému. Nelze samozřejmě předpokládat, že by dopis napsal vlastnoručně, ale je to nepochybně další střípek do mozaiky nynějších vztahů.

Jiným aktuálním příkladem může být, když Babiš zkritizoval Ministerstvo zdravotnictví, které se stavělo za to, že lidé, vyjma profesionálních sportovců, musí nosit venku roušku i při při běhání či jízdě na kole. Předseda vlády teď také tlačí – zatím neúspěšně – aby se upravil systém očkování a prodloužil interval mezi první a druhou dávkou.

O lecčem svědčí i to, že Blatného Babiš nevzal s sebou na nedávnou cestu do Izraele, byť šlo především o zdravotnické otázky.

Nový kandidát Arenberger

A tak pro lidi z okruhu vlády i prezidenta už problém dnes nestojí tak, zda má Blatný zůstat, nebo ne, ale hlavně, kdo na jeho místo. Už při poslední výměně měl totiž premiér vážné potíže a volba brněnského dětského hematologa Blatného byla pro něj spíše z nouze ctnost, když mu mnozí jiní dali košem. A teď je situace zjevně ještě složitější.

Nabídku stát se ministrem už dostal hlavní epidemiolog pražského IKEM Petr Smejkal. Uvedl to v rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz. Podle svých slov odmítl, lépe se prý cítí v odborné skupině, která pod jeho vedením vznikla právě při Ministerstvu zdravotnictví.

Proslýchá se také, že se Andrej Babiš v minulých dnech bavil s šéfy dvou velkých pražských nemocnic, Všeobecné fakultní nemocnice Davidem Feltlem a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petrem Arenbergerem. Tak o tom hovoří zdroje Seznam Zpráv.

Feltl ale popírá, že by teď nabídku na post ministra dostal, měl ji prý obdržet už loni v říjnu, než přišel Blatný.

Odporoval mu, ale marně

Daleko pravděpodobnější je tak sázka na Arenbergera, který se odpovědi na otázku ohledně nabídky ministerské funkce zatím vyhnul. Že byl právě on osloven, potvrzují i zdroje z premiérova bezprostředního okruhu.

Avšak ani nabídka funkce stále nic neznamená. Ochota lidí ji přijmout a spolupracovat s Andrejem Babišem je totiž obecně nízká, a to pro premiérovy svérázné řídící metody. Má sklony pro mikromanagement, pravidelně zasahuje do práce jednotlivých resortů.

Zažil to opakovaně i sám Blatný a dobře to v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal někdejší národní očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta. „On (Blatný) byl i schopen se u těch jednání, u kterých jsem byl já, vůči premiérovi vymezit a postavit se mu. Nicméně tak odhadem v 90 procentech vyhrávaly Babišovy požadavky. Snažil se, odporoval mu, argumentoval, ale ve svém důsledku i bez jeho souhlasu si Babiš ve většině případů stejně prosadil svou,“ podal Blahuta svědectví.

Babiš hlavně v prosinci a v lednu měl politicky zasahovat do vakcinace a přímo určovat, na která místa má být očkovací látka přepravena.

Údajná potřeba většího ranaře

Pokud pomineme otázku shovívavosti k ruské vakcíně Sputnik V, žádná výměna ministra zřejmě nebude mít kýžený efekt, jestliže ten nový nebude na Babišovi nezávislejší.

Je totiž zjevné, že se Česko dostalo do bezprecedentní krize, při níž umírají tisíce lidí, právě proto, že ministři zdravotnictví opakovaně ustoupili tlaku premiéra a ekonomických ministrů.

Poprvé selhal neprůbojný Adam Vojtěch, který si po prázdninách (před krajskými volbami) nebyl schopen prosadit rychlé uzavření země při druhé vlně pandemie.

Další osudovou chybu udělal právě Blatný, když před vánočními svátky kývl na rozsáhlé rozvolnění včetně třeba restaurací (což později i vicepremiér Havlíček připustil jako chybu). Pomyslný džin byl vypuštěn z lahve a do dnešních dnů se nikomu nepovedlo jej vrátit zpátky.

O potřebě rychlého nástupu „ranaře“ až vojenského střihu je údajně bytostně přesvědčen prezidentův poradce a epidemiolog Roman Prymula, který byl ministrem zdravotnictví před Janem Blatným. Zemanovu oblíbenci, který si též přeje nákup ruské vakcíny, by prý vyhovovali lidé, kteří řídí projekt Chytrá karanténa. Tvrdí to zdroje z Prymulova okolí.

Leccos by o jeho postojích mohlo napovědět plánované nedělní vystoupení v debatě na CNN Prima News či následně v Otázkách Václava Moravce České televize. A Babiš zase může před pondělní cestou k prezidentovi naznačit další kroky ve své tradiční videozdravici „Čau lidi“.

Hotovo do Velikonoc?

Podle některých zdrojů premiér Babiš za prezidentem do Lán pojede s plánem na rekonstrukci vlády, která by se mohla uskutečnit už během příštího týdne. Problémem je, že to koliduje s jednáním Sněmovny a s očekávaným tvrdým vyjednáváním s opozicí ohledně dalšího prodloužení nouzového stavu.

Každopádně do Velikonoc má být výměna minimálně na postu ministra zdravotnictví uskutečněna, zní z dobře informovaných kruhů.

Vypadá to tak, že pro Jana Blatného budou letošní velikonoční svátky cestou na „Golgotu“. Zmrtvýchvstání sice není nikdy vyloučeno, ale v politice se obvykle nestává.

S přispěním Zdislavy Pokorné a Tomáše Perglera.

Reklama

Doporučované