Hlavní obsah

Pevnost poznání spouští pro malé vědce registraci na letní tábory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V chemiky, botaniky, zoology, astronauty či badatele se budou moci proměnit děti na letních příměstských táborech, jejichž registraci spustila tento týden olomoucká Pevnost poznání Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Článek

Tyto tábory jsou svou koncepcí jedinečné, táborníci se setkají nejen s vědci, ale i s jejich skutečným zázemím. Muzeum je plánuje v několika turnusech od 12. července do 20. srpna podle věkových kategorií. Celková kapacita bude téměř 300 dětí.

„Děti se potkají se skutečnými vědci v laboratořích, kde tito odborníci pracují a vyzkoušejí si pokusy s materiálem i pomůckami, ke kterým se běžně v rámci školní výuky nedostanou. Například si vyzkoušejí, jak funguje vývěva či jak pracovat s mikroskopem. Zábavnou formou poznají nové věci, vyzkoušejí si aktivity vědců v terénu, například jak se žije na vesmírné stanici a jak objevit nové životní formy, odměnou pro ně bude planetárium se zajímavými dokumenty o vesmíru,“ uvedla mluvčí pevnosti Martina Vysloužilová.

Cesta za poznáním povede přes všechny expozice interaktivního centra. Kromě toho se děti zabaví také ve venkovním areálu Korunní pevnůstky a v sousední botanické zahradě. Chybět nebude ani spolupráce s vědeckými centry. „Chceme děti nadchnout pro vědu a ukázat jim, co u nás děláme a k čemu může být náš výzkum dobrý. Pokud to epidemická situace dovolí, přichystáme pro ně stejně jako v loňském roce interaktivní stanoviště a prohlídku pracoviště, které se ve svém oboru řadí ke světové špičce. Navíc si malí nadšenci budou moci vyzkoušet některé jednoduché pokusy přímo v naší laboratoři,“ uvedla Radka Kvasničková z olomouckého Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

O příměstské tábory je každoročně obrovský zájem, i proto zástupci interaktivního muzea letos připravili turnus navíc. Tábory se tak prodlouží až do poloviny srpna a celkově se jich bude moci zúčastnit 294 dětí. „Tábory Pevnost poznání pořádá už od roku 2013, kdy zázemí bylo na přírodovědecké fakultě. Po dokončení rekonstrukce muzea se tábory přesunuly a od roku 2015 jsou přímo v Pevnosti poznání,“ doplnila Martina Vysloužilová. Dosud prošlo turnusy těchto táborů 1257 dětí.

Olomoucké interaktivní muzeum Pevnost poznání, kde se příměstské tábory konají, bylo otevřeno v dubnu 2015, jeho vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybaveno více než 200 modely a přístroji. Muzeum se hned po otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně do něj zavítá na 100 tisíc návštěvníků.

Reklama

Doporučované