Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to chřipečka, nebo není? Obě možnosti jsou špatně...

Názor na covid, že "je to jenom taková chřipečka", případně "není to žádná chřipečka" (podle toho, do jakého tábora se řadíte), nám už zcela zlidověl. Přitom jen málo lidí si uvědomuje, že vlastně oba názory jsou úplně špatně.

     Problémem je samotný termín "chřipečka", a pro ujasněnou si na začátek řekněme pár faktů. Chřipka je nemoc, konkrétně virové onemocnění, způsobené viry z čeledi Orthomyxoviridae. Tři základní typy chřipkových virů se značují písmeny A, B, C, přičemž zejména vir typu A je pro člověka nebezpečný, jelikož často podstupuje tzv. antigenovou změnu, která mu následně pomáhá obejít vybudovanou imunitu člověka (ať už na základě prodělané nemoci, nebo následkem očkování) a opětovně ho nakazit.

     Chřipka se velice rychle šíří, a proto snadno způsobuje lokální epidemie, nebo ve výjimečných případech i celosvětové pandemie. Mezi nejznámější z nich patří pandemie španělské chřipky po konci 1. světové války, epidemie asijské chřipky v 50. letech a hongkongské chřipky v 60. letech, ze současné doby pak prasečí a ptačí chřipka. Epidemie asijské a hongkongské chřipky měly kolem jednoho milionu obětí, počet obětí španělské chřipky se potom udává v desítkách milionů, některé zdroje jdou až k číslu sto milionů lidských životů.

     Může se zdát, že chřipka už v současné době není velkým rizikem, zvláště pro mladší, zdravé jedince. Není to ale tak úplně pravda, jen jsme si na ta čísla více méně zvykli. Celosvětově je odhadována nákaza chřipkou u 5 % dospělých a až 20 % dětí. Roční průměrná letalita (smrtnost) na chřipku nebo v souvislosti s ní se potom uvádí na základě různých výzkumů mezi 5 - 20 případy úmrtí na 100 tisíc obyvatel. Tomu odpovídají i statistická data v České republice, kde se počet úmrtí v souvislosti s chřipkou pohybuje kolem 1500 - 2000 případů ročně.

     Tomu, kdo prodělal chřipku, o jejích projevech asi moc říkat nemusím. Horečky, při kterých máte pocit, že brzy vysublimujete, a přitom se třesete zimou. Bolest v krku, jako byste spolkli kyselinu v kombinaci s balíkem špendlíků. Celé tělo vás bolí, pořád spíte a vaším největším výkonem je půlhodinový výšlap na toaletu. Kašel, kvůli kterému se vám vyhýbá celá rodina. Chřipka rozhodně není něco, co bychom vyleželi za jeden večer a kdo ji jednou prodělal, nemá sebemenší důvod jít jí znovu naproti.

     A dostáváme se zpět na začátek, k problému s názvem "chřipečka". Chřipka a covid toho mají mnoho společného - virová onemocnění s podobnými příznaky, které má schopnost zabíjet. Chřipka má kratší inkubační dobu a sériový interval (čas mezi dvěma pacienty v řetězci přenosů), proto se rychleji šíří, covid pak může mít delší průběh, vážnější následky a jeho letalita je násobně vyšší. U lidí z ohrožených skupin je průběh covidu vážnější, na druhou stranu se zdá, že narozdíl od chřipky jsou děti proti covidu přirozeně imunnější. Chřipka a covid tedy jisté srovnání snesou. Ale rád bych se zeptal všech lidí, kteří používají pojem "chřipečka", co tím vlastně myslí?

     Předpokládám, že tím je myšleno obyčejné nachlazení, které ale s klasickou chřipkou nemá mnoho společného. Když se zeptáte nemocného nachlazeného člověka, co mu je, často se dočkáte odpovědi "Nějaká lehčí chřipka." Ovšem nic jako lehčí chřipka není, a už vůbec ne nic jako "chřipečka". Hodně lidí si tento rozdíl neuvědomuje, a z něho nejspíše vzniklo chybné srovnání covidu s "chřipečkou". Když už tedy o něčem mluvíme, měli bychom si o tom zjistit alespoň základní informace. A pokud i potom chceme srovnávat covid s lehčím nachlazením, měli bychom konečně otevřít oči a rozhlédnout se kolem sebe. Svět není jenom místo na gauči před televizí.

Přeji všem pevné zdraví a setkání maximálně s tím nachlazením!

Autor: Robert Krejčí | neděle 21.3.2021 12:07 | karma článku: 13,60 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik