Hlavní obsah

Nejméně pět lidí zemřelo při útoku na nemocnici v Sýrii

Nejméně pět lidí zemřelo a 11 bylo zraněno při útoku na nemocnici ve městě Atárib na severozápadě Sýrie. Podle pozorovatelů je za střelbou syrský režim Bašára al-Asada, přestože v regionu již rok platí příměří.

Foto: Hassene Dridi, ČTK/AP

Podle pozorovatelů je za střelbou režim Bašára al-Asada (na ilustračním snímku vpravo).

Článek

„Ozbrojené síly režimu vypálily šest granátů na město Atárib” v provincii Halab (Aleppo), řekl agentuře AFP ředitel Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdal Rahmán.

Střely podle něj cílily na vstupní prostory a dvůr nemocnice ukryté v jeskyni. Zabily pět lidí včetně jednoho dítěte a jednoho zdravotníka.

O útoku informovalo také turecké ministerstvo obrany, turecká armáda a spojenci Ankary působící v regionu.

Syrský prezident Asad s manželkou mají koronavirus

Koronavirus

Džihádistická skupina Haját Tahrír aš-Šám, bývalá odnož syrské Al-Káidy, a několik dalších ozbrojených skupin ovládají přibližně polovinu území Idlib a části sousedních provincií včetně provincie Halab. V oblasti žijí tři miliony lidí, polovina z nich přišla z jiných částí země dobytých režimem.

Turecko v syrském konfliktu podpořilo bojovníky, kteří usilují o svržení prezidenta Bašára Asada, na druhé straně je Damašek s podporou Moskvy.

V minulosti již režimní síly s podporou Ruska útočily na nemocnice, zdravotnická střediska se proto přesunula do jeskyní a podzemních úkrytů.

Britský soud nařídil vrátit občanství třem lidem, kteří odešli do IS. Mohou se vrátit

Evropa

Podle údajů Světové zdravotnické organizace v letech 2016 až 2019 čelily nemocnice na severozápadě Sýrie 337 útokům.

Podle OSN je zde zničená polovina zdravotnických zařízení a 70 procent lékařů a zdravotních sester z oblasti uteklo, píše AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám