Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Spectre

Vydáno dne 22.03.2021
Nejnovější Bondovka s názvem Není čas zemřít si měla svou premiéru odbýt skoro před rokem. A než skutečně vnikne do kin (věřme, že to už nebude trvat dlouho), přibližme si tradičním způsobem tuto čtyřiadvacátou z roku 2015. 

 










 

Jeden TEASER a dva TRAILERY. Dobré, ale pojďme raději k BONDOVĚ NEJVĚTŠÍ ÚVODNÍ SCÉNĚ V DĚJINÁCH. Ve dvaceti minutách se o ní dozvíme v podstatě všechno důležité. Odehrává se za Dne Mrtvých (Día de los muertos) na Zócalu, neboli hlavním náměstí v Mexico City. Režisér Sam Mendes chtěl, aby byly CGI efekty využity v minimální míře, tedy toužil po tom, aby bylo všechno praktické, přímo na místě ve skutečnosti provedené. Včetně hromady lidí a kejklů s helikoptérou. Pochopitelně úplně bez vizuálních efektů by se to neobešlo, takže v postprodukci se všechno umě poskládálo dohromady a výsledek jest vskutku spektakulární!

Všemu ale předcházely už půl roku před natáčením obhlídky. V Den D pak měly maskérky a kostymérky opravdu napilno, když během 15–20 minut museli odbavit přes tři stovky lidí! Bylo zapotřebí sehnat hromadu rekvizit, avšak i choreografka si přišla na své. Obvykle se za den natočil jediný záběr, který se důkladně nazkoušel. No jo, když máte k dispozici rozpočet přesahující 240 milionů dolarů, tak nic není problém. Klidně můžete mít sedm štábů najednou a všem to připadá naprosto normální. V případě monstrózních scén na frekventovaném místě to chce hodně vyjednávání, protože je nutné zapojit nejrůznější složky. To máte: mexická vláda, představitelé města, lidi přes semafory, dopravní policie, … Celé video vrcholí megalomanskou premiérou. A přestože se dočkáme jen několika záběrů, stejně to stojí za to!

A teď VIDEOBLOGY, přičemž všechny trvají pod dvě minuty. ‚Režisér Sam Mendes‘ nám řekne, že se chtěl vrátit k neuzavřené kapitole z Bondova dětství. A podstatná zmínka se bude týkat tria významných vedlejších postav, tj. M (Ralph Fiennes), Q (Ben Whishaw) a Moneypenny (Naomie Harris). ‚Superauta‘ nám prozradí, že Aston Martin byl vyroben na zakázku speciálně pro potřeby natáčení. A taky bylo nutné pro automobilovou honičku uzavřít jednu evropskou metropoli. ‚Akce‘ nás zavede do Maroka (cestování přece patří k devízám této franšízy, jejíž první část byla uvedena už v roce 1962).

 










 

‚Hudba‘ se soustředí na song Writing’s on The Wall a zavede nás jak přímo na natáčení klipu, tak na nahrávání do proslulého studia Abbey Road. Video nazvané ‚Guinessova kniha rekordů‘ se, ano, zabývá možností překonání jednoho světového rekordu. Kterýpak to asi bude … ‚Představení Léy Seydoux a Moniky Bellucci‘ by určitě zasluhovalo delší stopáž, jelikož Bond girls představují proslulý popkulturní pojem. Obě herečky tedy pouze ve zkratce představí svoje postavy, o nichž se dá směle tvrdit, že jsou každá z jiného těsta.

O záporácích, které v případě Bondovek často není dobré podceňovat, nepadne nikde prakticky ani slovo. Zato v GALERII si můžeme zvolit automatické nebo manuální posouvání. Na rozdíl od bonusové sekce filmu Alien: Covenant, tahle u snímku Spectre není zrovna přebohatá, jelikož obsahuje všehovšudy osmnáct fotek. A tím naše vyprávění končí. Více se ho totiž na Blu-ray disk nevešlo. Mnozí však jistě ocení, že jsou všechna videa opatřena českými titulky. A nesmíme opomenout funkci BD-LIVE, která by měla umožnit si dále rozšířit obzory.

FOTO: cinema.de
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz