Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Izraelského premiéra možná čeká další Pyrrhovo vítězství. Navíc ho může dohnat obvinění z trestných činů

Každotýdenní demonstrace proti Benjaminu Netanjahuovi. foto: Reuters

TEL AVIV / PRAHA - Pravicová strana Likud premiéra Netanjahua sice v úterních volbách získá nejvíce hlasů, možná to ale bude jen další Pyrrhovo vítězství. „Bibiho“ navíc může brzy dohnat obvinění z vážných trestných činů.
  5:00

Netanjahu se pokusí o šestý mandát. Čtvery předčasné volby během ani ne dvou let jsou světový unikát

„Chceme revoluci“ či „Brzy půjdeš pryč“. Taková a podobná hesla byla vidět v sobotu večer nad hlavami demonstrantů před rezidencí izraelského předsedy vlády Benjamina „Bibiho“ Netanjahua v Jeruzalémě. Mnozí protestující hlasitě připomínali premiérovy potíže se zákonem, neboť Netanjahu čelí ve třech na sobě nezávislých případech obviněním z korupce či ovlivňování médií ve svůj prospěch. Proces by měl pokračovat záhy po volbách.

Podporovatel Netanjahuovy strany Likud.
Protest proti Benjaminu Netanjahuovi.

Co do účasti šlo sice o největší protest proti premiérovi za poslední měsíce – izraelská média odhadla počet účastníků na 20 tisíc –, na vítězství premiérovy strany Likud v zítřejších parlamentních volbách to ale podle všeho nic nezmění. O tom v Izraeli nepochybuje nikdo; stejně tak by si ale nikdo nevsadil na to, co nastane dál.

Až třináct stran do Knesetu

Průzkumy před izraelskými volbami:

  • Likud (Netanjahu) 30
  • Ješ Atid (Lapid) 18
  • Jamina (Bennett) 10
  • Nová naděje (Sa’ar) 10

Zdroj: průzkum izraelské televize Channel 13 z minulého pátku. Čísla znamenají projekci křesel v Knesetu, v závorce jsou uvedeni lídři stran.

Předvolební průzkumy veřejného mínění totiž předvídají takové výsledky, na jejichž základě Netanjahuův Likud ani se svými spojenci nedosáhne na většinu v izraelském parlamentu (Knesetu). K té je potřeba alespoň 61 křesel ze 120. Podobně na tom ovšem zřejmě bude i nesourodý blok premiérových oponentů. Jinak řečeno, podobně jako mnohokrát v minulosti je na obzoru další politický klinč.

Izraelská politická scéna je mimořádně roztříštěná a na vině zdaleka není jen rozmanitost tamější populace ani fakt, že strany reprezentující izraelské Araby mají sice setrvalé zisky, ale prakticky nulový koaliční potenciál. V zemi je velmi nízký práh, jejž strany musí překročit, aby se do parlamentu dostaly – stačí k tomu jen 3,25 procenta hlasů. V zítřejších volbách může tuto hranici překročit a tím do parlamentu vyslat své zástupce až 13 partají. To jsou hlavní důvody toho, proč předčasné hlasování je v Izraeli mnohem častější než volby v původně naplánovaném termínu. Zítřejší měření politických sil představuje již čtvrté předčasné volby v řadě během necelých dvou let; poslední řádné parlamentní volby se konaly v roce 1992.

Přijde opět ‚překvapivé řešení‘?

Netanjahu, jehož Likudu průzkumy přisuzují kolem třiceti parlamentních křesel, pravděpodobně bude schopen se podobně jako v minulosti dohodnout na spolupráci s menšími pravicovými náboženskými stranami, na parlamentní většinu to ale skoro jistě stačit nebude.

Netanjahu obvinil Írán z výbuchu na izraelské obchodní lodi. Tu údajně zasáhla raketa

Podobně na tom nejspíš bude čtveřice stran, jejichž lídři by sice rádi Netanjahua konečně odstavili od moci (ten v současnosti končí již páté období na postu předsedy vlády a je nejdéle vládnoucím premiérem v dějinách země), ale také na to nebudou mít dostatek hlasů a nejspíš ani schopnost se vzájemně dohodnout. Jsou mezi nimi těžké váhy izraelské politiky jako někdejší ministr školství a obrany Naftali Bennett, dále Ja’ir Lapid (de facto šéf dosavadní opozice a vůdce středové strany Ješ Atid), nacionalista Avigdor Lieberman a bývalý Netanjahuův souputník – a též konkurent v rámci Likudu – Gideon Sa’ar.

Byl to právě Sa’ar, který se jako poslední obrátil k Netanjahuovi zády. Když začalo být na konci loňského roku jasné, že se vláda kvůli nedohodě nad rozpočtem rozpadne, tento bývalý ministr vnitra odešel z Likudu, založil vlastní stranu Nová naděje a přetáhl do ní několik poslanců. Hlasy pro Sa’ara nyní budou „Bibimu“ citelně chybět.

Vakcína je pro Izrael jako politická zbraň. Ne všichni jsou ale z takové ‚diplomacie‘ nadšení

Po volbách tak nelze vyloučit nová překvapivá spojenectví ani „neotřelá řešení“ – ta se ale nemusí vždy vyplatit. V živé paměti je politický osud Benjamina Gance, někdejšího šéfa generálního štábu izraelské armády a do posledních voleb v březnu 2020 nejtvrdšího Netanjahuova kritika. Po remízovém výsledku hlasování se Ganc nakonec (v příkrém rozporu se svými dosavadním postoji) rozhodl vytvořit s Netanjahuem „vládu národní jednoty“, mnozí jeho političtí souputníci i voliči mu to ovšem spočítali. Gancem vedená koalice Modrá a bílá se záhy poté rozpadla a Ganc (podle mnohých zrádce) bude mít nyní starosti, aby se se svojí zbytkovou formací do parlamentu vůbec dostal.

Jisté tak v Izraeli zůstává jen jedno: politická detektivka bude po volbách pokračovat a scénářů je víc než prstů na obou rukou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!