Lounský Elektroporcelán bojuje o přežití, propustil už půlku zaměstnanců

  6:46
Po více než sedmdesáti letech od vzniku je na kolenou podnik Elektroporcelán Louny. Kvůli pandemii covidu-19 poklesl objem zahraničních zakázek a firma bojuje o přežití. Už propustila zhruba půlku zaměstnanců a hledá investora, jenž by výrobu zachránil.

Firma Elektroporcelán Louny. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

„Na základě rozhodnutí představenstva se výroba v Lounech utlumuje. Je to vyvoláno dramatickým poklesem zakázek ve vazbě na pandemii covid-19,“ uvedl generální ředitel společnosti Petr Milota s tím, že největší pokles je u zahraničního obchodu. 

„Přišli jsme o sedmdesát procent zahraničního odbytu,“ dodal Milota.

Podnik se snaží udržet, výroba podle Miloty definitivně nekončí, ale v minulých dnech si výpověď převzala téměř polovina zaměstnanců.

„Zmenšený tým bude zajišťovat výrobu, hlavně dokončení zakázek, a expedici. Doufám, že se nám podaří udržet, děláme pro záchranu všechno. Jednáme s potencionálním investorem, který by výrobu převzal a zbylí zaměstnanci by pod něj přešli,“ doplnil Milota.

Problémy s pecí

Pandemie koronaviru prohloubila problémy firmy z minulosti. Před třemi lety společnost investovala 56 milionů korun do pořízení nové tunelové pece, která měla zkvalitnit výrobu. Pec ale během zkušebního provozu nefungovala tak, jak výrobce deklaroval, a proto ji firma nakonec nepřevzala. V důsledku toho pak ztratila významného českého odběratele.

Lounský podnik vyrábí elektrotechnický porcelán se zaměřením na izolátory pro nadzemní elektrické vedení, pro distribuční transformátory a další od roku 1950. 

Zhruba šedesát procent produkce šlo na zahraniční trhy. Německo, Švýcarsko, Itálie, Rusko, Slovensko, Rakousko a USA patřily k nejvýznamnějším odběratelům. Společnost je součástí skupiny SPGroup miliardáře Pavla Sehnala.

„Útlum výroby není dobrou zprávou pro město. Budu doufat, že tato tradiční lounská firma nebude následovat strojírny, kde k útlumu výroby pod novými majiteli z Ostravy (lounskou vagonku vlastní Traťová strojní společnost bratří Šušků, pozn. red.) bohužel došlo,“ okomentoval starosta Pavel Janda (Pro lepší Louny).