Žatec chce od bývalého ředitele chrámu chmele uhradit tři sta tisíc

  13:22
Na 300 tisíc korun vyčíslila radnice v Žatci finanční škodu, již měl chybnými rozhodnutími způsobit bývalý ředitel turistického areálu Chrám chmele a piva Ondřej Baštýř. Částku bude město po bývalém manažerovi vymáhat. Tomu nyní běží lhůta na vyjádření, zda sumu zaplatí.

Žatecký chrám chmele je hlavní turistickou atrakcí města. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Vycházíme ze soupisu nedostatků, z nichž se dá dovodit přímá zodpovědnost pověřeného ředitele organizace,“ uvedla starostka Zdeňka Hamousová (zvolena za ANO) k výši škody s tím, že celková suma zahrnuje i částku, kde bude přímou zodpovědnost složitější jednoznačně prokázat.

Ondřej Baštýř, který jako pověřený šéf organizaci vedl od března 2015 do května 2020, kdy sám z funkce odstoupil, byl s požadavkem radnice seznámen před několika dny.  „Nezlobte se, ale nyní to nebudu komentovat,“ sdělil na dotaz, zda sumu uhradí.

Podle starostky dostal nějaký čas na stanovisko. „Informaci vzal na vědomí a domluvili jsme se na lhůtě, do kdy se vyjádří,“ doplnila Hamousová. Záležitost chce vyřešit v krátké době. Jaké budou další kroky radnice v případě, že nedojde k uhrazení škody, starostka nespecifikovala. 

Finanční problémy chrámu chmele, který je hlavní turistickou atrakcí Žatce a odkazuje na chmelařskou tradici v regionu, vygradovaly loni. 

Organizace zahrnuje několik segmentů, kromě turistických atrakcí je to restaurace s minipivovarem. Právě ta byla dlouhodobě ztrátová. Organizace proto dlouho nehradila platby na sociální zabezpečení. Aby mohl chrám chmele fungovat a hradit závazky, muselo mu město poslat několik milionů korun nad rámec ročního provozního příspěvku. 

Restauraci s minipivovarem chce radnice od městské organizace oddělit a nabídne ji k pronájmu soukromému subjektu. Podmínky pro tendr se připravují. 

„Pokud bychom nikoho nestihli vybrat do zahájení turistické sezony, máme připravenu i variantu, že by organizace zvládla uvařit pivo a lidem by nabídla i jednoduché občerstvení, ovšem ne v rozsahu jídelního lístku,“ řekla Hamousová