Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znojmo chce zapsat radniční věž na seznam národních kulturních památek

Vedení Znojma chce zařadit radniční věž do kulturního bohatství národa. Kromě zviditelnění Znojma, město usiluje o dotace na rekonstrukci památky s vyšší ochranou. Pokud věž status získá, bude to již třetí kulturní památka na svém území.

Radniční věž ve Znojmě z 15. století je vnímána jako symbol města. Znojemští zastupitelé se ji nyní snaží zapsat na seznam národních kulturních památek. „Národní kulturní památkou v našem regionu je již rotunda svaté Kateřiny a Loucký Klášter. Myslím si, že seznam by měla doplnit i radniční věž,“ uvedl znojemský starosta Jakub Malačka (ČSSD).

Restaurátoři v roce 2013 zkoumali omítku ve třetím patře věže a objevili zde nové malířské výzdoby interiéru. Z historického přezkumu v roce 2016 vyplývá, že věž je nadregionálně významnou památkou. „Dřevěné konstrukce z poloviny 15. století jsou svým stářím, složitostí tesařské konstrukce a mírou zachovalosti historickým unikátem,“ řekla znojemská tisková mluvčí Karolína Janečková.

Návrh bude schvalovat ministerstvo kultury

Znojemská radnice nyní spolupracuje s Národním památkovým ústavem (NPÚ). „Jakmile město předloží návrh, bude jej schvalovat naše komise, která určí historický, architektonický a umělecký význam objektu,“ uvedl ředitel brněnské pobočky NPÚ Zdeněk Vácha. Znojemští zastupitelé však musí předložit ke schválení celou budovu radnice. Vácha upozorňuje, že nelze zapsat jen její část.

Poté, co komise NPÚ návrh schválí, postoupí jej ministerstvu kultury, které rozhodne o zařazení znojemské radnice na seznam národních kulturních památek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, věž, národní kulturní památka, Národní památkový ústav, radnice, Zdeněk Vácha, ČSSD, Loucký klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo chce zapsat radniční věž na seznam národních kulturních památek  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.