Hejtman Ústeckého kraje ustál pokus o odvolání. Skončil ale koordinátor pro očkování

22. březen 2021 14:23

Ústecký hejtman Jan Schiller z hnutí ANO ustál 22. března pokus opozice o odvolání. Čtyři strany a hnutí navrhovaly sesazení hejtmana například kvůli kauze poradenských smluv pro hejtmanovu spolupracovnici.

Bod se nakonec opozici nepodařilo dostat na program jednání zastupitelstva. Podle hejtmana Jana Schillera je kauza jeho poradkyně uzavřená.

„Opatření, které jsem se své strany udělal, je to, že paní Marschallová ukončí smlouvu, kterou u mě měla jako poradkyně. Další kroky udělala ona sama, že složila funkci místopředsedy krajské organizace ANO,“ vysvětlil Schiller.

Ústecký kraj je ale bez krajského koordinátora pro očkování proti koronaviru. Dosavadní koordinátor Aleš Chodacki totiž z osobních důvodů na funkci rezignoval.

Kraj teď musí zajistit nového šéfa očkování v regionu. Vakcinace tím ale ohrožená není.

„Vůbec ne, ten očkovací tým běží tak, jak byl nastaven. Samozřejmě toho koordinátora musíme stanovit, ale to bude nějakou dobu trvat, než někoho vybereme,“ říká hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Rezignaci Chodackého předcházelo jeho odvolání z funkce pověřeného ředitele Krajské zdravotní kvůli smlouvám s bývalou hejtmanovou poradkyní nebo kritika velké očkovací akce v Kadani začátkem března.

Opozice teď požaduje prošetření všech smluv na poradenství, které Ústecký kraj má.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související