InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emil Švec se usadil v Polsku: Nemám si tu na co stěžovat

NOWY TARG/MILEVSKO – Svou třetí sezonu v nejvyšší polské soutěži letos absolvoval šestadvacetiletý odchovanec milevského hokeje Emil Švec mladší. Po prvním ročníku vyměnil Cormach Cracovii za trochu skromnější klub MMKS Podhale, který je ale se ziskem 19 titulů u našich severních sousedů historicky nejúspěšnější. V klidném městečku Nowy Targ, kde je hokej největší zálibou a sportem číslo jedna, loni prožil Švec svou nejlepší sezonu kariéry. Atakoval hranici bodu na zápas. Nakonec posbíral v 53 utkáních 48 kanadských bodů (19+29) a byl druhým nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Přestože také letos splnil svou roli v týmu a byl třetím nejproduktivnějším hráčem Podhale (37 zápasů, 27 bodů – 12+15), se svými výkony úplně spokojen nebyl.


„Mým osobním cílem byl bod na zápas. V Polsku už jsem byl třetí sezonu, mám tady nějakou pozici a chtěl jsem se zase oproti minulému ročníku o trochu posunout, to se mi nepovedlo. Nějaké body jsem udělal, ale čekal jsem od sebe trochu víc," lituje jeden z lídrů Podhale, které skončilo sedmé v základní části a ve čtvrtfinále nestačilo na druhé Jastrzebie. Nyní plánuje vzhledem k lepší situaci kolem koronaviru v Polsku zůstat, domů do Milevska za rodinou a kamarády se chystá později. Nakloněn je i dalšímu pokračování hokejové kariéry v Polsku.

Sezona pro vás skončila na začátku března, už jste se vrátil do Čech, nebo zatím zůstáváte v Polsku?
Momentálně zůstávám v Polsku, měli jsme po vypadnutí krátké volno a teď do konce března ještě trénujeme. Domů se zatím ani nechystám, protože situace v Čechách je kolem koronaviru mnohem horší než tady. Navíc jsem si tu našel také přítelkyni z Polska, takže tady ještě nějaký čas zůstanu. Zatím to vypadá tak, že bych tu byl i přes léto do další sezony, mám v Targu spoustu známých, takže bych tu měl mít i nějakou brigádu, než zase začne hokej. Ale samozřejmě se chci do Milevska za rodinou a kamarády také podívat.

Říkáte, že situace v Polsku je lepší než u nás. S jakými omezeními se soutěž hrála?
To bylo podobné jako v Čechách. Hrálo se pochopitelně bez diváků, to je teď všude, soutěž se navíc zkrátila o jedno kolo, takže se hrálo v základní části o dvanáct zápasů méně, což je docela znát. V soutěži je deset týmů a celkem se hrálo 36 utkání, stejně jako v Čechách se letos nesestupovalo.

Sám jste si v průběhu sezony prošel koronavirem, jak jste se cítil?
Ani jsem nevěděl, že to mám. Měli jsme na začátku sezony týmové testy a vyšlo mi, že jsem pozitivní. Ze začátku sezony se testovalo pravidelně, ale žádné týmové karantény nebyly, zkrátka kdo byl pozitivní, šel do karantény sám a nehrál. Pak už si tím postupně stejně všechny týmy prošly, takže se testování ve zbytku sezony neřešilo. Já hlavně ztratil čich a chuť, byl jsem docela unavený a hodně jsem spal, jinak jsem to nepociťoval. Byl jsem v karanténě 21 dní, což nebylo úplně příjemné. Naštěstí mi přítelkyně alespoň půjčila playstation, abych měl jak trávit čas.

Po zkrácené základní části jste šli do play off ze sedmého místa. Jak se to v klubu hodnotilo?
Myslím, že na to, jaký jsme letos měli tým, jsme posbírali dost bodů. Podle mého názoru jsme měli loni lepší kádr. Tabulka byla ale hrozně vyrovnaná, po celou sezonu jsme se pohybovali někde mezi třetím až sedmým místem, nakonec to dopadlo na tu sedmou příčku, ale třeba na čtvrté Katovice jsme ztratili jen šest bodů. Ve čtvrtfinále play off nás tedy čekalo druhé Jastrzebie.

Sérii jste nakonec prohráli 0:4 na zápasy, ale jednotlivé výsledky tomu úplně neodpovídají – 0:2, 2:3, 3:4 po prodloužení a 1:2...
Je to tak, ty zápasy byly hrozně dobré a bojovné, klasické play off. Už v základní části jsme je ale dokázali i porazit, věděli jsme, že to může být takhle vyrovnané. Musím říct, že mají dobrý tým, oproti nám měli hlavně čtyři vyrovnané lajny. My měli dvě nabité a ve zbylých dvou hráli spíše mladší kluci. Odehráli jsme s nimi dobré play off, ale nedávali jsme góly, to byl kámen úrazu celého čtvrtfinále. Kdyby ta série skončila 2:4 nebo třeba 3:4, nikdo by se nemohl divit, protože herně to bylo vyrovnané, ale koncovka nás trápila. Nejblíže jsme byli ve třetím zápase, kdy se šlo do prodloužení, ale třeba i ve druhém utkání to bylo ještě v 58. minutě 2:2 a pak jsme inkasovali po hloupé chybě. Kdybychom to dotáhli do prodloužení, třeba ho zvládli a po dvojzápase u nich byl stav 1–1, mohla se série vyvinout úplně jinak. Ale bohužel to nevyšlo a pak už jsme to nezvrátili.

Dá se říct, že vás v podstatě vyřadil slovenský útočník Roman Rác, dlouholetý hráč extraligové Olomouce, který si ve čtvrtfinále připsal pět kanadských bodů (3+2) a všechny tři branky byly vítězné. Byl právě on největší hvězdou Jastrzebie?
Podle mě jsou tam ještě většími hvězdami Kanaďan Zack Phillips nebo další Slovák Marek Hovorka, který hrál také dlouho naši extraligu. Oba měli vysoko přes bod na zápas. Rác nebo další Čech Kasperlík měli ale výborné play off. Rác rozhodl to druhé utkání v 58. minutě za stavu 2:2 a od té doby byl v laufu, věřil si a hrál výborně na puku. Každý hokejista ví, že jak vám tam něco v takhle důležitém momentu spadne, najednou vás poslouchá hlava, nebojíte se to vzít na sebe a vyjde vám skoro všechno. Třetí zápas rozhodl v prodloužení přesilovkovou střelou z kruhů a ve čtvrtém utkání vystřelil přes beka a dvakrát tečovaná střela skončila gólem. Zkrátka už mu tam spadlo všechno a splnil roli lídra.

Myslíte si, že tento tým může i vyhrát celou polskou extraligu, nebo tam máte i jiného favorita?
Myslím, že se bude rozhodovat mezi Jastrzebie, Tychama a možná ještě Krakovem.

Právě v Krakově jste působil svou první sezonu v Polsku, jste ještě s někým odtud v kontaktu?
Jsem, ale ten kádr se hodně proměnil, tolik známých lidí už tam není. Letošní sezonu za ně ale hrál český útočník Tomáš Franek, kterým byl loni se mnou tady Podhale, takže hlavně přes něho jsem udržoval kontakt i s Krakovem.

Sám jste posbíral ve 37 zápasech 27 kanadských bodů (12+15), což je o trochu horší průměr než loni, přesto jste patřil k nejproduktivnějším. Jste s touto bilancí spokojen?
Týmovou pozici jsem si obhájil, byl jsem třetí v kanadském bodování o tři body za dalších Čechem Michalem Vachovcem, který byl nejproduktivnější, ale to neznamená, že bych byl spokojený. Mým osobním cílem byl bod na zápas. V Polsku už jsem byl třetí sezonu, mám tady nějakou pozici a chtěl jsem se zase oproti minulému ročníku o trochu posunout, to se mi nepovedlo. Nějaké body jsem udělal, ale čekal jsem od sebe trochu víc. Tato sezona ale byla holt celá zvláštní. Nám určitě uškodilo, že se hrálo bez diváků, protože tady v Targu je to sport číslo jedna, chodí jich na nás plno a má to pak úplně jinou atmosféru.

Jakou pozici jste v týmu měl?
Celou sezonu jsem hrál první lajnu. Týden před play off trenéři zkoušeli nějaké nové věci, tak jsem hrál i ve druhé a třetí formaci, ale postupem zápasů jsem se vždycky vrátil do své první lajny.

Zmínil jste Michala Vachovce jako nejproduktivnějšího hráče Podhale. Byl právě on vaší největší oporou, nebo koho byste ještě zmínil?
Dá se říct, že jsme tady klíčovými hráči já, právě Michal nebo obránce Petr Chaloupka, další Čech. V průběhu sezony pak přišel ještě Karel Kubát, když skončil v Litvínově. Pak bych přidal švédského útočníka Alexandera Pettersona a dva Poláky. Pořád je to tam tak, že to stojí na cizincích a mají plnit role lídrů, aby kolem nich místní hráči rostli.

V Polsku už jste strávil třetí sezonu, dá se říct, že vám to tam přirostlo k srdci?
Určitě ano, cítím se tu dobře. Už loni, i když jsem měl odejít do Velké Británie, jsem říkal, že si v Polsku nemohu na nic stěžovat a říct proti nim křivé slovo. Nakonec se v Británii soutěž letos vůbec nerozjela, takže jsem rád, že jsem zůstal v Targu. Byla to pro mě priorita a teď uvidím, co bude dál. V dubnu si dám měsíc od hokeje pauzu, ale asi bych tu chtěl ještě minimálně rok zůstat a plán na Británii se dá říct, že ještě odkládám. Situace s koronavirem se nevyvíjí dobře a samozřejmě v tom má prsty i fakt, že tady mám přítelkyni a jsem tu šťastný.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace