Zásluhy průkopníků. Tím se bezpochyby můžou pyšnit těrličtí potápěči

20. březen 2021

Klub sportovního potápění Rejnok se před desetiletími u zrovna vzniklé Těrlické přehrady aktivně začal věnovat vodním sportům a byl poměrně záhy vybaven prvním počítačem či technikou s cílovou kamerou. A můžou za to prý záchodky s fotobuňkou.

Měli malé počítačové středisko v dobách, kdy se o tom menším organizacím či domácnostem běžně ani nesnilo. Přitom onen první počítač celé sportovní zázemí těrlického klubu Rejnok, který se věnuje hlavně orientačnímu potápění, neuvěřitelně zmodernizoval. Dlouholetý předseda Karel Pryczek z Komorní Lhotky má starou výpočetní techniku dodnes schovanou a nad archivními snímky vzpomíná, jak to celé začalo.

Karel Pryczek stojí v čele Rejnoku od roku 1973. Výčet toho, čím se Těrličtí mohou chlubit, není krátký. Kromě prvního počítače jsou to první startovací hodiny a první cílová kamera, ale taky mistři světa nebo kvanta pohárů. Však si o tom poslechněte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.