Když v roce 2017 vstoupila do kin Liga spravedlnosti, trochu se očekávalo, že to bude průser. A taky že byl. Zack Snyder tehdy opustil režisérskou židli kvůli smrti dcery, a tak snímek dokončil na objednávku studia Joss Whedon. Od té doby fanoušci nepřetržitě bombardovali Warner Bros., aby Snyderovi umožnili dokončit jeho verzi filmu. I díky koronavirové pandemii na to měli všichni zúčastnění čas. Po třech a půl letech jsme se konečně dočkali. Stála Liga spravedlnosti Zacka Snydera za to čekání?

Po smrti Supermana celý svět truchlí. Bruce Wayne alias Batman není výjimkou. Nicméně tuší, že na Zemi se řítí další nebezpečí. Proto se snaží dát dohromady několik lidí s výjimečnými schopnostmi. Po obtížném přesvědčování se postupně všichni připojí k Batmanovi. Wonder Woman, Aquaman, Flash a Cyborg. Jenže ani tato sestava nemusí stačit na záchranu světa, proto se hrdinové rozhodnou pokusit oživit samotného Supermana.

Srovnání s kinoverzí

Než zhodnotím film obecně, nutno podotknout, že Snydercut je o dost lepším filmem než původní verze, která putovala v roce 2017 do kin. Výrazně okleštěnému snímku bylo vyčítáno například nedostatečné vysvětlení motivací hlavních postav a komiksů neznalý divák byl tím pádem často ztracený. Studio tenkrát dalo příkaz, aby film měl maximálně dvě hodiny, takže Joss Whedon musel v rychlosti poslepovat natočený materiál, aby to alespoň trochu dávalo smysl. Že Warner Bros. najalo po Snyderově odchodu zrovna Josse Whedona, není ničím překvapujícím. Whedon je totiž režisérem prvních dvou Avengers filmů a výrazně se podepsal pod úspěchem Marvel Cinematic Universe.

Snyder dostal při dodělávání jeho verze absolutní volnost, tudíž nepřekvapí, že Snydercut má čtyři hodiny. Mohl tedy do filmu doplnit chybějící části s informacemi o pozadí, vztazích a motivacích jednotlivých postav a zároveň jsme se dozvěděli hodně o mytologii a historii všech národů, které ve filmu vystupují. Snyder měl v podstatě celý film natočený už v roce 2017, proto se tak mocně volalo po zveřejnění jeho Ligy spravedlnosti. Nakonec ale stejně ještě dostal od studia 70 miliónů dolarů, aby mohl dotočit pár záběrů a povolat svůj tým, se kterým se zavřel ve střižně.

Výsledkem je pochopitelně zcela jiný film, jehož příběh má stejnou kostru, ale narativní linka je odlišná než v kinoverzi. Ve srovnání obou filmů jasně vítězí letošní Snydercut, ale to se dalo očekávat. Snyder k látce přistupoval osobitěji než Whedon, navíc měl čas a neměl svázané ruce studiem. A proč se studio rozhodlo dát Snydercutu zelenou? Warner Bros. rozjelo novou streamovací službu HBO Max a potřebovalo nalákat spoustu předplatitelů. Nenapadá mě jiný filmový projekt, který by měl tak rozsáhlou, silnou a hlasitou fanouškovskou základnu jako Liga spravedlnosti Zacka Snydera. Od Warnerů to prostě byla sázka na jistotu.

Je Liga spravedlnosti Zacka Snydera dobrým filmem obecně?

Ve srovnání s původní verzí obstál Snydercut na jedničku. Jenomže tam laťka nebyla nastavená moc vysoko. Přestože má film několik významných es v rukávu, byl jsem částečně zklamaný. Velkým mínusem všech snímků tohoto univerza jsou digitální efekty, které jsou až neuvěřitelně slabé. Snydercut není výjimkou, přitom bych čekal, že právě zrovna na tomhle bude chtít Snyder zapracovat. Špatné efekty v kombinaci s hodně potemnělým filtrem obrazu v akčních scénách způsobují nepřehlednost. Tomu nepomohl ani hrůzostrašný televizní formát obrazu 4:3. V některých scénách, které byly i v původní verzi, změnil hudbu, což někde bylo super a jinde zase katastrofální. Celkově je ale soundtrack v pohodě.

Z hlavních postav dostává nejvíce prostoru Cyborg. Má nejkomplexnější background story, na spoustu klíčových scén je nahlíženo z jeho pohledu a při finální bitvě odehraje zásadní roli. Cyborga ztvárňuje herecký zelenáč Ray Fisher. Pro mě je Fisher velkým zklamáním. Pokud se však Cyborg ještě někdy objeví na filmovém plátně, je velmi pravděpodobně, že už bez Fishera. Americký herec si znepřátelil celé studio a dost možná si svým chováním zabouchl dveře k dalším velkým pracovním příležitostem.

Jakkoliv jsem se těšil, že ústřední dvojicí Ligy spravedlnosti budou dva nejznámější a nejoblíbenější DC hrdinové, dostali Batman se Supermanem nejmenší prostor. U Supermana je to samozřejmě dané tím, že je původně už po smrti. U Batmana jako lídra a sjednotitele ostatních hrdinů je jeho upozadění lehkým šokem. Henryho Cavilla a Bena Afflecka jsem si v jejich rolích velice oblíbil a mrzí mě, že je pravděpodobně pospolu už nikdy neuvidíme.

Gal Gadot jako Wonder Woman, Jason Momoa jako Aquaman a Ezra Miller jako Flash jsou super a velmi bych Zacku Snyderovi přál, aby měl jeho snímek úspěch a dostal šanci v tomhle univerzu pokračovat dál. Šance je sice mizivá, ale to byla i před třemi lety, když se začalo spekulovat o zveřejnění Snydercutu.

FILM: LIGA SPRAVEDLNOSTI ZACKA SNYDERA

Režie: Zack Snyder
Scénář: Chris Terrio
Kamera: Fabian Wagner
Hudba: Junkie XL
Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ray Fisher, Jason Momoa, Ezra Miller, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons, Ciarán Hinds, Ryan Zheng, Amber Heard, Joe Morton, Lisa Loven Kongsli, David Thewlis, Ray PorterKiersey Clemons, Robin Wright, Joe Manganiello, Peter Guinness, Jared Leto, Harry Lennix, Samantha Win, Billy Crudup, Kevin Costner
www.hbogo.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
6
Herecké výkony
8
VIzuální zpracování
4
Hudba
8
recenze-film-liga-spravedlnostiLiga spravedlnosti Zacka Snydera je výrazně lepším filmem než snímek, který šel do kin v roce 2017. Nicméně se ale Snyder nevyvaroval předchozích chyb a doplácí na ně i jeho fanoušky vymodlená verze. Obsazení hlavních hrdinů je až na jednu výjimku super.