Štěpán Filípek
23. března 2021 • 04:30

Slávistický greenhorn Vágner má na tribuně „rádce“. Braly by ho legendy?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je pořádná jízda. V dospělém fotbale do půlky března neodchytal jediný soutěžní zápas, ale pak stačily čtyři dny a život se mu otočil vzhůru nohama. Nejprve osmnáctiletý brankář fotbalové Slavie Matyáš Vágner musel kvůli brutálnímu zranění Ondřeje Koláře naskočit do odvety osmifinále Evropské ligy na stadionu Glasgow Rangers a přispěl k postupu. Poté si v neděli proti Opavě (4:0) odbyl i ligovou premiéru. A byť chyboval, zase nepustil gól. Pomohl mu k tomu i přítel nikoli na telefonu, ale na tribuně. Trenér gólmanů Štěpán Kolář. Co na to říkají legendy Martin Vaniak či Petr Kouba?



Ucházet se o řidičák – a hned při první jízdě vyrazit na frekventovanou dálnici. Tak se teď odvíjí kariéra nadějného brankáře. Jenže zatímco na Ibrox Stadium, kde asi každý čekal nástup pětatřicetiletého Přemysla Kováře, byl Vágner hozen do vody, tentokrát už si mohl tempa nacvičit dopředu: to, že bude debutovat v lize proti Opavě, věděl s předstihem. Kolář se vzpamatovává z otřesu a chystají mu speciální masku, Jan Stejskal je ještě indisponován a fit prý úplně není ani Kovář, jenž usedl alespoň na lavičku.

Mladík s nesmělým kukučem se tak stal jedničkou na záskok. A realizační tým Jindřicha Trpišovského si ho na tuhle roli ladil. „Připravovali mě na to, věděli, že umím chytat, že to zvládnu. Říkali mi, ať jsem v klidu a hraju to, co umím,“ líčil Vágner v pozápasovém rozhovoru pro stanici O2 TV Sport. „Říkali jsme mu, ať dělá jen to, co umí,“ prohlásil Trpišovský.

Kdyby ovšem přece jen bylo zle, měl Vágner v zádech podporu. Doslova v zádech. Trpišovského pobočníci se už v minulé sezoně při absenci diváků v hledišti rozsadili na domácích zápasech po tribunách. Naproti hlavní začal sedávat asistent Zdeněk Houštecký, za nímž dle potřeby chodil člen širšího realizačního týmu Marcel Šťastný. Spojení s lavičkou zajišťoval telefon, mobil na ní držel další asistent Pavel Řehák, jenž předával informace Trpišovskému a Jaroslavu Köstlovi. Sedačku na severní či jižní tribuně obsadil trenér brankářů Štěpán Kolář, na opačnou stranu případně vyrazil bývalý sportovní ředitel Jan Nezmar.

Kolář pečlivě sledoval v akci už svého prominentního „klienta“ a jmenovce Ondřeje, jehož pohyb detailně analyzuje. I tentokrát se vyškrábal na své místo na Tribuně Sever, jenže v případě greenhorna ve slávistické bráně jeho role ještě nabyla na významu.

Mnohem víc se mohl zapojit do děje, aby nováčkovi mezi třemi tyčemi usnadnil plnění jeho povinností. „Byl tam, aby mi pomohl s organizací, kdybych náhodou něco nestíhal,“ popsal Kolářovu úlohu Vágner. „Pomohl mi s tím, zvládli jsme to, skvělá práce,“ děkoval po utkání.

INSIDER: Kúdela se jim měl raději smát. Kádr Sparty je záhada, říká Siegl
Video se připravuje ...

Vaniak: Měl bych mu věřit

Co na tuhle nevšední podporu říkají bývalí špičkoví gólmani? „Pokud dávám v lize do brány gólmana a upřednostním ho před zkušeným kolegou, tak bych mu měl věřit. Tím kluk roste, musí si poradit sám, tahle nabere zkušenosti. Takhle povely můžete brankáře znervóznit, vstoupit mu třeba při rozehrávce do myšlenky. Nedělal bych to ani v přáteláku,“ říká bývalý brankář Slavie Martin Vaniak, jenž byl u postupu do Ligy mistrů.

„V roli trenéra brankářů bych si to uměl představit, kdyby to můj svěřenec považoval za prospěšné. Já jako gólman bych to nepřijímal dobře, nebylo by mi to příjemné. Nikdy jsem nechtěl, aby za mě dělal rozhodnutí někdo jiný. Ani při přípravných utkáních jsem neměl rád, když byl někdo z trenérů za bránou a říkal mi, co mám dělat. Probrali jsme to o poločase nebo po zápase,“ přidává bývalý výtečný brankář Petr Kouba. Ten v devatenácti začal chytat ligu za Bohemians a po dvou sezonách se přesunul do Sparty.

Štěpán Kolář zprostředka tribuny sleduje počínání svého svěřence Matyáše Vágnera v zápase s Opavou
Štěpán Kolář zprostředka tribuny sleduje počínání svého svěřence Matyáše Vágnera v zápase s Opavou

„Je to výjimečné. Ale stejně jako situace, kdy je jediným zdravým brankářem Slavie. Pokynů asi nebude tolik. Jestli jsou takhle domluveni, brankář to jako pomoc uvítá, nevadí mu to a funguje jim to, tak je to v pořádku. Proč ne, okamžitě používat to, co pomáhá. Pro vývoj gólmana v mladším věku to může být přínosné,“ dodává šéftrenér brankářů v mládežnických reprezentacích.

Své postřehy Kolář Vágnerovi předával i po prvním poločase, kdy z hlediště zamířil přímo na trávník a připojil se k němu. U brány se ti dva sešli také po závěrečném hvizdu. Kolář mohl Vágnera pochválit za udrženou nulu, ke které mu ovšem pomohla jistá obranná řada v čele se zkušeným Ondřejem Kúdelou i nemohoucí útok soupeře.

Na to nadosmrti nezapomene, usmívá se Kouba

Na druhé straně Kolář jistě nepřehlédl dvě chyby. Poprvé Vágnerovi vypadl míč, podruhé neodhadl rychlost přihrávky a „namazal“ přímo osmnáctiletému vrstevníkovi Tomáši Ratajovi, který plnoletost oslavil shodou okolností zrovna v den utkání. Vedl si však nejistě a Vágner mu míč dvakrát vypíchl, byť podruhé už za hranicí šestnáctky.

Slavia - Opava: Vágnerovi vypadl Helešicův centr
Video se připravuje ...

„Pár momentů tam bylo, nejtěžší asi jak jsem jednou blbě nahrál ve vápně. Naštěstí jsem to vyrazil a přežili jsme přímák,“ povídal Vágner. „Ve čtvrtek to nebylo lehké, ale popasoval jsem se s tím. Teď už jsem věděl, co mě čeká, tak už jsem se cítil a zvládl to lépe,“ hodnotil sám sebe. „Chyby pramení z mládí. Kvalitnější soupeř by je potrestal,“ varuje Vaniak.

Slavia se nejspíš bude snažit Ondřeje Koláře co nejdříve uschopnit, hodně jí nyní může pomoci reprezentační přestávka. Roli dvojky by měl zastávat Stejskal, Kovář už se spíše věnuje týmovým rituálům a podobným aktivitám. Přesto na Vágnera může zase dojít. „Ještě toho má hodně před sebou, aby mohl pravidelně chytat druhou nebo první ligu,“ míní Vaniak. „Křest ohněm v Glasgow zvládl dobře, byla to extrémně těžká situace. Myslím, že na to do smrti nezapomene,“ usmívá se Kouba.

S Vaniakem se shoduje v tom, že do karet Vágnerovi hraje to, že na zápasy zatím nemohou fanoušci. Protože zvlášť ti soupeřovi by mu mohli zle zatopit. Podle Kouby si ale slávistický talent přece jen rychle zvykl. „Zvládl by to. Má na to dobrou povahu, nebude s tím mít problém,“ soudí Kouba.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 34 26 8 0 85:20 86
2. Sparta 34 23 5 6 82:43 74
3. Jablonec 34 21 6 7 59:33 69
4. Slovácko 34 19 6 9 58:33 63
5. Plzeň 34 17 7 10 60:45 58
6. Liberec 34 14 10 10 44:32 52
7. Pardubice 34 15 7 12 41:42 52
8. Ostrava 34 13 10 11 48:38 49
9. Olomouc 34 11 12 11 40:40 45
10. Bohemians 1905 34 10 13 11 40:37 43
11. Ml. Boleslav 34 10 9 15 49:54 39
12. Karviná 34 9 12 13 37:49 39
13. Č. Budějovice 34 9 11 14 33:47 38
14. Zlín 34 8 8 18 30:50 32
15. Teplice 34 7 9 18 34:66 30
16. Brno 34 5 11 18 33:57 26
17. Příbram 34 5 10 19 26:65 25
18. Opava 34 3 8 23 23:71 17

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud