Hlavní obsah

Singles v době korony: jak přežít dobu bez vztahů?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Žádná kina, divadla, fitka, restaurace, vinárny. K tomu omezené možnosti cestování i v rámci republiky, práce z domova. Seznámit se, potkat spřízněnou duši, je téměř nemožné. A tak zatímco v rodinách bojují s ponorkou, singles, především v reproduktivním věku, obestírá čím dál silnější pocit osamělosti a strach, že jim život utíká mezi prsty.

Článek

Hodně se mluví o osamělosti seniorů. Ale nucená samota má negativní vliv i na mladší lidi, zvláště ty, kteří žijí sami. Pár týdnů, možná měsíců se to dá vydržet. Ale rok a déle? Takhle dlouho žít sám, nemít možnost popovídat si s kolegy, vidět se s přáteli, příbuznými, jakkoli se odreagovat, to je psychicky velmi náročné. Pro mladší singles o to horší, že nemají dlouhou dobu možnost potkat někoho, koho by mohli milovat. Osamělé třicátnice mohou slyšet tikat biologické hodiny. Praxe odborníků plní singles lidé, které tahle nedobrovolná samota prostě drtí.

Osamělých svobodných přibývá

Omezené možnosti seznamování, sbližování a rozvíjení vztahů, které vznikly těsně před lockdownem, to vše těžce dopadá na psychiku singles. „Setkávám se s takovými lidmi častěji, než tomu bylo kdy dříve. Lidé nemají možnost mít normální rande ani se setkávat doma s širokou rodinou, mohou jít tak maximálně na procházku. To ale pro mnohé není komfortní,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Navíc je tu i strach z nákazy, který mezilidským vztahům nenahrává, a romantickému seznamování už vůbec. „Jeden klient mi vyprávěl, že před prvním rande po něm jedna žena chtěla negativní test na covid,“ říká Lenka Černá. Celý seznamovací trh jednoduše stagnuje a bohužel na psychice singles se to odráží. Mají tedy dvojitou nálož smutku: jednak z totální samoty, a pak z nemožnosti se seznámit a najít si partnera.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Najdu ještě někdy někoho, kdo mě bude milovat?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Deprese ze samoty

Smutek, zmar, osamělost, vztek či agresivita. To vše mnozí singles v dnešní době prožívají. „Dlouhodobě pak tato emoční nerovnováha může vyústit ve stavy úzkostí a depresí, které jsou reakcí na ztrátu či vyčerpání organismu,“ varuje vztahová koučka Iva Filipi.

Problém je i v tom, že není vidět světlo na konci tunelu a oslabená psychika snadno propadne pocitu, že líp už nikdy nebude. A to s sebou přináší nejrůznější strachy a obavy. „Strachy začnou postupně zesilovat, bojíte se, že nestihnete mít děti, že vám ujíždí vlak a že už o vás nebude nikdo stát. Podvědomě se tak vlastně začnete bát toho, po čem toužíte. Uzavřete se do sebe a v konečném důsledku toto vaše chování samotu prohlubuje,“ varuje Iva Filipi.

Online seznamky v lockdownu

Je jasné, že se tomuhle snažíte ubránit, bohužel často nevhodným způsobem. Lidé se upínají na online seznamky, které sice mohou být super místem, kde někoho potkat, ale už ne místem, kde ho opravdu poznat. „Jak s druhým postupně navážete kontakt? Lidé, kteří se seznámili online, často končí v posteli hned po prvním rande, protože se k sobě prostě zvou domů. Nebo naopak končí mnoho nových vztahů jen v online podobě, píšou si, znají se jen virtuálně, ale tím to končí,“ popisuje Lenka Černá.

Další varianta také není ideální. „Ve své praxi se setkávám s případy, kdy se klienti vlivem samoty raději vracejí do vztahů minulých. Zapomínají však přitom, že jejich ex se nezměnil a důvody rozchodu dost pravděpodobně dříve či později opět vyplují na povrch,“ říká Iva Filipi.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Uvidíme se za rok, láskoFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Zaměřte se na sebe

Co tedy ale dělat, když jste singl v lockdownu? Jak nedobrovolnou samotu přežít a nezbláznit se? Není to lehké, ale zkuste tento podivný čas využít opravdu jen pro sebe, pro svůj seberozvoj. „Kultivujte svůj vztah k sobě a budujte si svůj svět. Hledejte si nové zájmy, zlepšujte své dovednosti a znalosti, třeba pomocí nejrůznějších online kurzů,“ radí Iva Filipi.

A zkuste doopravdy poznat sami sebe po emoční stránce, pochopit, proč se vám v životě různé věci dějí, kde děláte chyby, kde jsou naopak vaše silné stránky. A raději než svému ex zavolejte starým kamarádkám – choďte s nimi na procházky a oživte tak zašlá přátelství.

A neustále si připomínejte, že tohle je jen dočasný stav! „Stejně jako v minulosti pandemie přišly, tak zase odešly. Držte v rozumné míře informační dietu – nesledujte neustále covidové statistiky. Tato informační masáž oslabuje imunitu a spouští v těle procesy, které oslabují vaše fyzické i psychické zdraví,“ dodává Iva Filipi.

Reklama

Související témata: