23. března 2021 • 04:40

Výdělky hvězd zimy: královna Ester, drobné pro Sáblíkovou a jediný muž

Vstoupit do diskuse
0
  • Kolik si vydělali za sezonu úspěšní čeští zimní sportovci?Kolik si vydělali za sezonu úspěšní čeští zimní sportovci?FOTO: Koláž iSport.cz

    Čínský kapitál stojící za slávistickou pěticípou hvězdou platové poměry na bílých svazích či ledových oválech neohromí. Příjmy některých českých zimních sportů jdou ale po vydařené sezoně do milionů. Samozřejmě před zdaněním. Elitní reprezentanti navíc z velké části svých příjmů financují provoz svých doprovodných týmů. Kolik si v korunách vydělali?

  • MARTINA SÁBLÍKOVÁ: 180 000 korun

    Rychlobruslařské šampionce se celá sezona scvrkla do pěti týdnů v hygienické bublině ve slavné hale Thialf. V Heerenveenu hned na úvod získala bronzovou medaili na mistrovství Evropy ve víceboji, za což dostala 3 000 dolarů. Následovaly dva víkendy Světového poháru, kde závodila na patnáctistovce a trojce. Na stupně vítězů se sice nedostala, za celkové páté místo na trati 3 000 metrů ale dostala 1 350 dolarů. Na mistrovství světa pak skončila druhá v závodě na 3 000 metrů, čímž si vydělala 4 000 dolarů. Páté místo na její oblíbené pětce jí nepřineslo nic, protože na MS byly prémie jen pro medailistky. V souhrnu si tak z Nizozemska přivezla v přepočtu asi 180 000 korun.

    Martina Sáblíková na tiskové konferenci po návratu z MS v "bublině"Foto David Šváb/Sport Invest

  • MARTINA DUBOVSKÁ: 330 000 korun

    Velká bojovnice se v sezoně vyrovnala s osobní ztrátou i opakovanými bolestmi v zádech a ve slalomu vystřihla nejlepší sezonu kariéry. Lyžařka ve své nejoblíbenější disciplíně skončila ve Světovém poháru v nejlepší desítce, kde také během zimy dojela v jednotlivých závodech čtyřikrát. Ve Světovém poháru si tak vydělala 13 800 švýcarských franků, asi 330 000 korun. Velkou část sezony přitom kvůli rodinné tragédii vynechala a nezúčastnila se ani mistrovství světa v Cortině.

    Lyžařka Martina DubovskáFoto Sport/Barbora Reichová

  • MICHAL KRČMÁŘ: 450 000 korun

    Bilance nejúspěšnějšího českého biatlonisty této sezony by s největší pravděpodobností byla ještě o dost lepší, kdyby neprodělal COVID-19, kvůli kterému musel vynechat hned několik závodů. Nějakou dobu mu také trvalo, než se zase vrátil do optimální formy. I tak si za celou sezonu na prize money přišel přibližně na 450 000 korun (17 700 eur). Z toho 2 500 eur bylo na MS (11. místo ve sprintu) a 3 500 na ME (2. místo ve stíhacím závodu). Stejně jako u Davidové jde o sumu před všemi odvody. Tyto odměny se daní v zemi, ve které si je sportovec vydělal. Dále pak v Česku podléhají odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Navíc část z odměn putuje také k trenérům, servismanům a dalším, kteří se na úspěchu rovněž podíleli.

    Michal Krčmář dojíždí do cíle smíšené štafety v Novém Městě s vlajkou s poděkováním Ondřeji MoravcoviFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • EVA SAMKOVÁ: 1,2 milionu korun

    Královna snowboardingu má za sebou jednu z nejúspěšnějších sezon. Ve Světovém poháru z šesti závodů hned tři vyhrála, ještě jednou byla na stupních vítězů, nejhůř skončila pátá, což jí stačilo na třetí celkový triumf v kariéře. V boji o glóbus si Samková vydělala asi 900 000 korun, další bonus získala za bronzovou medaili na mistrovství světa ve středisku Idre Fjäll. I Samková má náklady na doprovodný tým v čele s bývalými biatlonovými servismany Tomášem Kašparem a Markem Lejskem, partnerem Veroniky Vítkové. Navíc investuje do budoucnosti svého sportu a pořádá oblíbené dětské kempy.

    Eva Samková s křišťálovým glóbem pro vítězku Světového poháruFoto FIS-SKI.com

  • MARKÉTA DAVIDOVÁ: 2 miliony korun

    Česká biatlonová jednička v této sezoně zazářila na světovém šampionátu ve vytrvalostním závodu, kde si dojela pro zlato. Za to si připsala prize money ve výši 25 tisíc eur (přepočteno na současný kurz asi 650 tisíc korun). K tomu přidala ještě dva tisíce eur za 13. místo v závodu s hromadným startem. Na MS tak Davidová získala přes 700 tisíc korun. Jde o něco málo přes polovinu toho, co za celou sezonu vydělala umístěními do dvacáté příčky v individuálních závodech SP. Tam si v součtu přišla na 50 300 eur. Dohromady tak získala lehce přes dva miliony korun. Jde však o částku před veškerými odvody.

    Davidová je mistryní světa! Na střelnici ani jednou nechybovala
    Video se připravuje ...

  • ESTER LEDECKÁ: 3,63 milionu

    Sněhová obojživelnice si mohla přijít i na víc. Po únorovém MS v Cortině d'Ampezzo se už ale závodu nedočkala. Lyžařský víkend ve Val di Fassa vynechala kvůli šampionátu na prkně, o který pak ale přišla kvůli zranění. Comeback na finále Světového poháru v Lenzerheide se nekonal. Sjezd a super-G byly zrušeny kvůli nepřízni počasí. Ledecká si i tak vydělala v přepočtu přes tři a půl milionu korun. V lyžařském SP získala téměř tři miliony. Z MS v Cortině si díky dvěma čtvrtým místům přivezla přes půl milionu, přibližně čtvrt milionu brala i za snowboardové vítězství také v Cortině. Ledecká většinu prostředků investuje zpět do provozu svého týmu. „Každý měsíc musím vygenerovat pro tým 1,2 milionu korun na výplaty,“ líčila začátkem sezony v rozhovoru pro magazín iSport LIFE.

    Ledecká: Jsem mezi nejlepší čtyřkou lyžařek světa. Teď čokoláda a snowboard
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud