23.03.2021 08:36

Březen v Divadle Na zábradlí: Nový díl podcastu Kulisa, Schůze, přípravy audiowalku Kleopatra a premiéry Ztracených iluzí

Divadlo Na zábradlí je stále v kontaktu se svými diváky.  Připraven je nový díl podcastu s názvem Kulisa hereček Barbory Bočkové a Kateřiny Císařové, které otevírají dveře do zákulisí kulturních událostí, zážitků, a setkávání. O tom, jak si vzít čas a prostor na jevišti, o hereckých šatnách, vztyčeném prstu a o všem možném promluví ve třetí epizodě Kulisy Miloslav König. Posluchači se také dozvědí, jak jeden z nejvýraznějších českých divadelních herců pracuje s textem, kam až dojel na kole či byla-li pro něj důležitější cesta, nebo cíl. Nová Kulisa bude dostupná od neděle 21. března na spotify Divadla Na zábradlí.

Na youtubovém kanálu Zábradlí je k vidění novinka Schůze. Lehce dadaistická hříčka, jejíž autorkou je umělecká šéfka Dora Viceníková, naráží na dvojakou absurditu současných „houmofisů“ – práce z domova.  Divadlo je zmražené už hodně dlouho, přesvědčte se sami, co zůstává z textů v hlavách herců. Chodí doma v teplákách nebo v boa? Jak přežívají tuto složitou situaci ve svých domácnostech? Do on-line schůze ředitele, herců, tajemnice a techniky se zapojili Jana Plodková, Petr Čtvrtníček, Magdaléna Sidonová, Dita Kaplanová, Miloslav König, Vojtěch Vondráček, Jakub Žáček, Jiří Vyorálek, Petr Štědroň a další aktéři.

Tvůrci Divadla Na zábradlí samozřejmě nezůstávají jen u on-line obsahu a pilně pracují na živých divadelních tvarech. Autorský kolektiv 8lidí v průběhu února dokončil realizaci divadelního audiowalku Kleopatra, který provede diváky nejen zázemím budovy divadla, ale i uličkami a zákoutími okolního Starého Města. Netradiční inscenace sleduje mýty opředenou Kleopatřinu smrt a následně její pouť egyptským podsvětím. Kleopatru plánuje Divadlo Na zábradlí uvést co nejdříve po uvolnění opatření, a to i pro to, že většinu času stráví diváci na čerstvém vzduchu mimo uzavřený sál. Kleopatru si zahraje Anežka Kubátová, v dalších rolích se objeví Dita Kaplanová, Kateřina Císařová, Václav Vašák, Jakub Žáček, Vojtěch Vondráček a Hanuš Kroupa.

Naplno běží příprava inscenace Ztracené iluze v režii Jana Mikuláška, se scénou a kostýmy Marka Cpina. Hlavním protagonistou románu Honoré de Balzaca je Lucien Chardon, nadaný básník z maloměsta, který touží prorazit v Paříži. První rozčarování zažije ve chvíli, kdy zjistí, že důležitější než talent jsou pro dráhu spisovatele společenské kontakty a peníze... Pohled na společnost s kritickým odstupem činí z této klasiky stále živé dílo. Zatímco termín uvedení je vzhledem k současným okolnostem zatím nejasný, jisté je, že ve Ztracené iluze si zahrají Vojtěch Vondráček, Jakub Žáček, Miloslav König, Jiří Černý, Ondřej Jiráček, Jana Plodková, Barbora Bočková, Kateřina Císařová, Petra Bučková, Magdaléna Sidonová, Dita Kaplanová a Robert Mikluš.

http://www.nazabradli.cz/

Autor článku: Simona Andělová