Průmysl a obchod

Cihláři, testování a Covid-19

Česká republika se stala největším testovacím centrem na světě. Prakticky všichni ze tří milionů pracujících se musí jednou za týden nechat zkontrolovat, jestli nemají Covid-19. Firmy i státní rozpočet to vyjde na miliardy korun. Protože Vláda nezná výsledky testování a svá čísla opírá pouze o průzkumy zaměstnavatelských svazů, rozhodli se i členové Cihlářského svazu Čech a Moravy (CSČM) přispět do celkové mozaiky.

Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů nahlásila 1,5 procenta, hospodářská komora mezi 1 a 1,5 procenta. Svaz průmyslu přišel i u větších firem k číslu 0,77 a u menších k 1,33 procenta. Údaje o počtech pozitivně testovaných ve státní správě prozatím chybí.

A co Cihlářský svaz?

Oslovili jsme klíčové hráče, jakými jsou například společnosti Wienerberger, Heluz, Cihelna Štěrboholy či KM Beta. Většina z nich ani nečekala na to, až jim to Vláda nařídí a testoval s předstihem. „Sami si uvědomujeme, jakou cenu má zdravý zaměstnanec,“ říká Ing. Jan Fiala, tajemník CSČM a obchodní ředitel Cihelny Štěrboholy. Stejně tak postupovali i ve společnosti Wienerberger: „Ano, předpokládali jsme možnost těchto opatření. Testy jsme objednali ještě před uzákoněnou povinností,“ dodává Ing. Michal Filla, ředitel Centra sdílených služeb Wienerberger.

Naproti tomu Ing. Jan Smola, MBA, ředitel firmy a prokurista HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. říká: „Ne, s testováním jsme před nařízením vlády nezačali. A to zejména z důvodu nedostupnosti testovacích kapacit, především pak, těch méně invazivních. Nicméně jsme okamžitě přijali systémová opatření zaměřená především na zvýšenou hygienu na pracovišti, dezinfekci a distribuci ochranných pomůcek našim zaměstnancům. Dále jsme zavedli práci z domova tam, kde to bylo možné a zkrátili pracovní směny lidí ve výrobě tak, aby se nemohli na pracovištích jednotlivé směny potkávat.“

Obdobně postupovala i firma KM Beta. Ing. Vanda Rajnochová ze Zákaznického servisu společnosti nám potvrdila, že s testováním nemají žádné podstatné problémy: „Během testování dochází ke střídání lidí, aby nedošlo k přerušení výrobního procesu.“

Testování výrobu zásadně neohrožuje

Tak jako již sdělila Ing. Vanda Rajnochová, obdobně postupují i v dalších firmách. „Testování samo o sobě probíhá velmi rychle s minimálním dopadem na provoz výrobních linek. Toto připisujeme především bezvadné organizaci tohoto procesu. Tedy výrobu to nijak zvláště neomezuje. Faktem ale je, že testování externími firmami bylo možné zajistit jen na jeden den v týdnu, a proto jsme bohužel nuceni povolávat do našich výrobních prostor v den testování i lidi, kteří by měli normálně volno mezi směnami. Dále pak je velmi zatěžující administrativa s testováním spojená, to skutečně bere mnoho času lidem, kteří celý proces testování organizují a řídí,“ vysvětluje Ing. Jan Smola.

„Vztahy uvnitř naší rodinné firmy jsou na osobní bázi. Máme taková opatření, abychom eliminovali všechna rizika na minimum. Vše zatím funguje bez omezení výrobních postupů,“ dodává Ing. Jan Fiala. „Testování máme připravené tak, že žádná zásadní organizační omezení jsme nezaznamenali,“ potvrzuje i další klíčový hráč na trhu Ing. Michal Filla ze společnosti Wienerberger.

Zanedbatelné procento nakažených

Zde stačí uvést pouze stručný výčet o pozitivních testech ve CSČM:

„To je různé na jednotlivých provozech. V průměru lze říct, že se doposud pozitivita testů pohybuje někde do dvou procent za celou skupinu HELUZ,“ vypočítává Ing. Jan Smola. Wienerberger z několika stovek vzorků zaznamenal pouze jeden pozitivní. V KM Betě se dostali pod jedno procento. V Cihelně Štěrboholy doposud neodhalili žádného pozitivního zaměstnance.

Pokud v některé z firem narazili na nějaké překážky, bylo to spíše zpočátku, kdy vázly dodávky testovacích sad. Naopak se v žádné firmě nenašel ani jeden zaměstnanec, který by se odmítnul testu podrobit.

„Naši zaměstnanci se tomuto testování bez výhrad podvolují, a tak bych jim chtěl nyní velice poděkovat za jejich odpovědný přístup nejen k testování, ale i k dodržování opatření, která jsme nuceni zavádět, abychom minimalizovali rizika spojená s touto epidemií,“ říká Ing. Jan Smola a jeho slova potvrzuje i Ing. Michal Filla: „Naši zaměstnanci jsou dostatečně informování a nikdo test neodmítl.“

Zdroj: tisková zpráva Cihlářského svazu Čech a Moravy, www.cscm.cz