Město zaplaví desetitisíce květů

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

23. 3. 2021

Doslova dlouhé koberce rozkvetlých krokusů už třetím rokem ozdobí Sady Komenského u třídy T. G. Masaryka ve Frýdku, park za Sekerovou vilou na nejlidnatějším sídlišti Slezská i Sady Bedřicha Smetany u řeky Ostravice. Barevný koberec z narcisů a tulipánů, kterým dominuje oranžový řebčík, bude zdobit travnatou plochu křižovatky U Rady v Místku a kousek dál na ulici 8. pěšího pluku v trávě pokvetou narcisy i modřence a v záhonu krokusy. Již tradičně na jaře rozkvétají také kruhové objezdy a další záhony ve městě. 

Některé záhony jsou již několik let staré, a aby stále bohatě kvetly, je nutné je občas kompletně omladit a zrevitalizovat. Například v parku Jižní svahy bylo vysazeno na tři a půl tisíce nových cibulovin, zejména modřenců, krokusů a tulipánů. Další tisícovka nových cibulek byla zasazena do několika mobilních nádob umístěných na bývalém autobusovém stanovišti v Místku. Rozkvetou v nich narcisy, modřence, puškinie a tulipány ze směsi Happy Dreams.

Jarní cibuloviny jsou ve městě vysazovány volně do travnatých ploch, ale také úhledně do záhonů, ve kterých tvoří v kombinaci s dvouletkami různobarevné a různotvaré obrazce. Druhy květin a jejich skladbu pro výsadbu v záhonech a travnatých plochách navrhují zaměstnanci odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu.

Samotnou výsadbu, ale také péči o rostliny mají na starost městské technické služby. „V těchto dnech jsme zahájili údržbu záhonů. Věnovat se jim budou tři až čtyři naši zaměstnanci. Zejména na trvalkových záhonech, kde nyní začínají rašit cibuloviny, ostříhají oschlé nadzemní části trvalek a okrasných trav, aby se v nich mohly jarní květiny plně rozvinout a vyniknout,“ řekl předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Na květinovou výzdobu města bylo letos v návaznosti na úsporná opatření spojená s koronavirem vyčleněno méně než v loňském roce, a to jeden milion korun.