Žďár nad Sázavou tlačí občany k třídění odpadu

Místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková (ANO) připustila nátlak vedení města na obyvatele k lepšímu třídení odpadu.

“ Trend roku 2021 je třídění odpadů tak, abychom se dostali nejlépe pod 200 kg na obyvatele a rok. Žďár je na tom dobře, máme v současné době asi 220 Kg odpadů na obyvatele/rok,“ uvedla místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková (ANO).

„Od podzimu, aniž by se opozice alespoň zeptali, začali šetřit na 14 denním svozu odpadu, aniž by těm, kterým tím udělali problémy, nabídli nějakou alternativu nebo kompenzaci. Za ušetřené peníze objednali Strategii nakládání s odpady za 100 tis. Kč, přestože mají úřad se 123 úředníky a 2 místostarostky, z nichž jedna je odbornicí na životní prostředí a odpady, jak sama říká,“ prohlásil opoziční zastupitel Jan Havlík (Změna 2018).

Už po volbách 2018 navrhovala Změna 2018 souladu s naším volebním programem navrhli, aby město převzalo financování likvidace komunálního odpadu nebo alespoň osvobodilo od placení poplatku děti. „Bylo to v letech, kdy rozpočtové příjmy rostly o 20 mil. Kč meziročně, co by zaplatilo nakládání s odpady téměř dvakrát. Koalice ŽŽM, KDU-ČSL, ANO a ODS to odmítla a označila za populismus, přestože např. ve Velkém Meziříčí snížení realizovali,“ dodal Havlík.

Starosta města Martin Mrkos (Žďár Živé Město) už vyzval opozici ke spolupráci při řešení problematiky odpadového hospodářství: „ Odpady se stávají supertěžkým, složitým tématem. Odpady nejsou o levici nebo pravici. Odpady nejsou o koalici nebo opozici. Je to o práci všech sedmadvaceti zastupitelů. O naší zodpovědnosti přijít konsensuálně s jasnou vizí a s jasnou strategií jejího naplňování.“ , ¨prohlásil Mrkos.

Po třinácti letech stagnace poplatku za odpady hrozí Žďáru nad Sázavou skokový růst poplatku. Cenová kalkulace vedení města hovoří o růstu poplatku ze současných pět set osmdesát na devět set korun. Růst poplatku i novou vyhlášku o odpadech budou zastupitelé města schvalovat v průběhu roku.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů