Adam Lacek
23. března 2021 • 13:20

Boleslav úspěšně loví na Slovensku. Finský ostřelovač pálí i v play off

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyslovit jeho jméno dá pořádnou práci. Ještě větší oříšek pak je ho umět správně napsat. Joona Jääskeläinen působí první sezonou v Tipsport extralize. Mladý finský útočník se v Boleslavi plnohodnotně začlenil do úspěšně šlapající party. Stal se dalším úspěšným importem ze slovenské ligy, odkud v minulosti přišli i Pavol Skalický, Adam Zbořil či Mário Lunter. V základní části si v průměru držel bod na zápas, v pondělí se ve třetím duelu čtvrtfinále Generali Česká play off poprvé prosadil i v play off, Bruslařům pomohl k třetí výhře nad Pardubicemi (4:2).



Bruslaři začali úspěšně lovit ve slovenské lize v létě 2018. Tehdy přišel Pavol Skalický, který strávil ve městě škodovek dvě sezony a zamířil do Finska. O rok později se v Nových Zámcích „našel“ Adam Zbořil, zapomenutý odchovanec Komety a starší bratr obránce Jakuba z Bostonu. I on se stal stabilním členem sestavy, aktuálně hraje na postu prvního centra. V průběhu minulé sezony přišel i šikovný rychlík Mário Lunter.

Není se co divit, že vedení Boleslavi lovilo u východních sousedů i loni v létě. Přivedli dva produktivní útočníky – kanadského bombarďáka Brandona Aldersona a finského šikulu Joonu Jääskeläinena. Zatímco první jmenovaný se v týmu nechytil a sezonu dokončil v Českých Budějovicích, v rodákovi z Imatry se našel další klenot.

„Jedním z hlavních důvodů mého rozhodnutí bylo to, že Mladá Boleslav měla o mě velký zájem. Takže to bylo celkem jednoznačné. Měl jsem pár dalších nabídek, ale manažeři mě přesvědčili o týmu a jeho organizaci,“ říkal 24letý forvard před sezonou pro klubový web.

Radost hokejistů Mladé Boleslavi po gólu Pardubicím
Radost hokejistů Mladé Boleslavi po gólu Pardubicím

Ve Finsku nastupoval spíše ve druhé nejvyšší soutěži, mezi elitou má na kontě 32 startů. Nejspíše i proto zvolil před minulým ročníkem cestu do zahraničí. Za Banskou Bystricu nastřádal v 53 zápasech solidních 46 bodů (23+23). A po sezoně si rovnou polepšil, když podepsal v Mladé Boleslavi. V klubu dokonce znal dva hráče, se Zbořilem nastupoval tři roky v juniorském týmu SaiPy, s Lunterem se zase potkal v Bystrici.

Jako Fin se samozřejmě prezentuje excelentním bruslením, jeho skvělý skluz se nicméně v týmu plném skvělých bruslařů snadno ztratí. „Přijde mi, že česká liga je lepší, než slovenská. Je více dovednostní a bruslivá. Vyhovuje mi více,“ říkal v průběhu základní části, ve které pobral 26 bodů (11+15).

Od startu sezony nastupuje i v elitním přesilovkovém komandu, kde se snaží pálit z Ovečkinovy pozice. „Hraji jako ostřelovač. Potřebuji střílet z každé pozice. Řekl bych, že jedna z mých největší předností je hra v přesilovce,“ hledal své silné stránky. V početních výhodách se snaží opravdu pálit ostošest, nicméně v dlouhodobě části trefil jen šest ran.

V pondělí se poprvé prosadil i v českém play off, když ve 3. minutě poslal Boleslav do vedení 1:0. Bruslaři urvali i třetí zápas série a mají před sebou čtyři mečboly.

SESTŘIH: Pardubice - Mladá Boleslav 2:4. Bruslaři přehráli Dynamo i potřetí, v úterý mohou dokonat postup
Video se připravuje ...

BK Mladá Boleslav Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud