Jaká je nejlepší snídaně na dlouhověkost? Odborníci mají jasno

Přidat na Seznam.cz

Bez ohledu na to, kolik nám je, každý chce dlouhý život bez přibývajících vrásek. Ačkoliv procesy stárnutí nelze oklamat, přidat si roky života navíc není až tak nemožné. Stačí začít snídaní.

Podle odborníků na dlouhověkost existuje jedno jídlo, které je výborné k snídani. Doporučují ho pro jeho neocenitelné zdravotní benefity na lidské tělo a vliv na dlouhověkost, jak je uvedeno na livestrong.com. Přestože nejde o sladké jídlo, kterým mnozí začínají svůj den, podle Dana Buettnera, nejprodávanějšího autora knihy „Modré zóny v kuchyni“, jde o skvělou volbu, kterou neprohloupíte. Kniha se zabývá modrými zónami nebo částmi světa, kde se dožívají lidé vyššího věku včetně italské Sardinie, japonské Okinawy a kalifornské Lomy Lindy.

„Jedna věc, kterou se dozvídáme ze všech modrých zón je to, že lidé začínají svůj den slanou snídaní, ne obilovinami, palačinkami či vaflí,“ říká Buettner. „Každá maličkost, kterou můžete udělat pro zachování a udržení svého zdraví, má vliv na další život,“ pokračuje Rebecca Kerkenbushová, RD-AP, certifikovaná specialistka na gerontologickou výživu a zvolená prezidentka Wisconsinské akademie výživy. „Chcete stárnout ladně a zdravě a vědět fungovat, věnovat se činnostem, které máte rádi, držet krok se svými vnoučaty a zůstat ve svém domově nezávislí. Vaše výživa má mnoho společného s touto podporou.“

yellow flower on gray surface
Foto: Tamanna Rumee / Unsplash.com

Odborníci na dlouhověkost doporučují začít den s míchanou s kurkumou a zeleninou. Pokud k tomu přidáte i ovoce či kváskový chléb, o to lépe. Chcete snídaně bez vajec, můžete vsadit na ještě lepší začátek dne!

Může pomoci snížit zánět a bolest
Kurkuma je běžná v mnoha indických jídlech a její hlavní aktivní složka kurkumin, která dodává koření žluto-oranžovou barvu, má podle Mayo Clinic protizánětlivé vlastnosti. Proto se často používá jako lék na mnohé zdravotní potíže. „Konzumace kurkumy jako koření, například přidáním do tofu, je vynikající nápad, protože má protizánětlivé, protirakovinné a antibakteriální vlastnosti,“ říká Buettner.

Kurkuma byla také studována z hlediska jejích účinků na zdraví mozku. U dospělých ve věku od 51 do 84 let, kteří užívali doplňky kurkuminu, vědci zpozorovali významné zlepšení paměti ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Menší studia, zveřejněná v časopise American Journal of Geriatric Psychiatry v březnu 2018, rovněž zjistila, že měli sníženou tvorbu plaků spojenou s Alzheimerovou chorobou.