Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ve věku 89 let zemřela Hana Hegerová: Královnu šansonu dlouho trápilo zdraví

Hana Hegerová je stále vitální, ale má zdravotní komplikace.
Zdroj: Profimedia
+ Další fotografie
smutná zpráva
Český hudební svět se zahalil do smutku. Ve věku 89 let zemřela zpěvačka Hana Hegerová. Královna šansonu, která zaznamenávala úspěchy nejen v Česku a na Slovensku, ale i v zahraničí, měla dlouhodobé zdravotní problémy.

Slovenská zpěvačka a herečka Hana Hegerová se jako Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová-Čelková narodila 20. října 1931 v Bratislavě. Ve svém rodném městě chodila do baletní školy při Národním divadle a po maturitě na gymnáziu se chtěla na vysoké škole věnovat studiu ekonomie. To jí ovšem nebylo umožněno a začala pracovat v komárenských strojírnách.

V 50. letech navštěvovala odborný divadelní kurz, po jehož absolvování se uchytila jako herečka v Divadle Petra Jilemnického v Žilině. Tam už vystupovala pod uměleckým jménem Hana Čelková.

Pěvecké počátky

Psal se rok 1957, když Hana Hegerová poprvé vystoupila jako zpěvačka v rámci bratislavské Tatra revue. Od roku 1961 hrála na prknech pražského divadla Rokoko, z kterého se pak dostala i do divadla Semafor

V Semaforu hrála v pásmu písniček Zuzana je zase sama doma, Zuzana není pro nikoho doma a v Dobře placené procházce. Následně přišla nabídka na roli Edity v dnes už legendárním snímku s názvem Kdyby tisíc klarinetů

Šanson

Hana Hegerová vystupovala s vlastními i cizími šansony a stala se nekorunovanou královnou českého a slovenského šansonu. Díky svému unikátnímu hlasu a přednesu získala mnoho přezdívek, jakými jsou například Edith Piaf z Prahy či Velká dáma šansonu.

S úspěchem se Hana nesetkávala jen v Česku či na Slovensku, ale i za hranicemi. Stala se známou především v německy mluvících zemích. Lidé z hudební branže o ní mluví jako o velké zpěvačce, která u nás dlouhá desetiletí neměla konkurenci.

Hana nazpívala velkou spoustu velkých hitů, které dodnes čas od času zní v rádiích. Patří mezi ně například písně jako jsou Čerešne, Zhasněte lampiony, Petr a Lucie, Milord, Kdo by se díval nazpátek či Vana plná fialek.

Konec kariéry

Konec své koncertní kariéry oznámila Hana Hegerové dne 12. srpna 2011. Oznámení přišlo jako blesk z čistého nebe a fanoušci byli nemile šokováni. Zpěvačka nevyloučila, že se ještě někdy na pódiu objevit může. Uvedla však, že už pouze v roli hosta.

Za svůj život získala Hana Hegerová celou řadu významných ocenění. Kupříkladu Čestné občanství Prahy 1, Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy, Řád Ľudovíta Štúra či Medaili Za zásluhy.

Podlomené zdraví

Zpěvačka na svůj věk vypadala senzačně, bohužel ji ale trápily komplikace s ledvinami. „Žel bohu, nemám zdravé ledviny. Já jsem svým způsobem zodpovědná, denně doma dělám několik směšných pohybů a snažím se, ale jsou věci, které sama neudělám,“ vyprávěla královna českého šansonu v červnu 2019. Kromě ledvin Hanu Hegerovou trápila také namáhavá chůze do schodů.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy