Prezidentka Čaputová vyzvala premiéra Matoviče k rezignaci. Jeho kabinet opustili už čtyři ministři

Slovenská vláda ztratila dalšího člena a ve hře je i místo nejvyšší. Po úterní rezignaci v pořadí už čtvrtého ministra kabinetu - šéfky resortu spravedlnosti Márii Kolíkové prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviče, aby mandát složil on sám. Jeho pozice podle ní nemůže být důležitější než zájem státu. V neděli to byl přitom teprve rok, co nová Matovičova administrativa převzala moc.

Od stálého zpravodaje Bratislava (Aktualizováno: 17:00 23. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Igor Matovič

Vládu opustili již čtyři ministři, nyní chce prezidentka, aby rezignoval sám šéf kabinetu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Postavení a pozice jednoho člověka není a nesmí být důležitější než zájem státu a občanů,“ uvedla prezidentka Čaputová. Vyzvala tak premiéra Matoviče, aby podal demisi a umožnil rekonstrukci vlády.

Jak se bude situace vyvíjet dál, zatím zůstává nejasné. Předseda parlamentu Boris Kolár ze strany Sme rodina ale vládě stanovil jasné ultimátum pro vyřešení krize. 

Slovenský premiér Matovič je ochotný podat demisi. Klade si ale podmínky pro koaliční strany

Číst článek

„Je třeba předstoupit slušně před lidi a říct: ‚Dali jste nám moc, my jsme ji nezvládli, ego nám bylo přednější než zájem lidi. Vracíme to, jdeme do předčasných voleb a sestavte nám spravedlivý účet,‘“ uvedl Kolár.

Kvůli vládní krizi také odložil další schůzi Národní rady na příští týden. Nechce, aby se konflikty z kabinetu přesunuly na půdu parlamentu.

Týden na zažehnání krize dal kromě strany Sme rodina i koaliční partner Za ľudí. Předsedkyně strany a ministryně pro regionální rozvoj Veronika Remičová již řekla, že pokud se do sedmi dnů nic nestane, svou funkci také položí.

Odstupující ministr hospodářství Richard Sulík (SaS) pak při předání demise prezidentce Zuzaně Čaputové naznačil, že jako další by měl odejít samotný premiér.

Matovič však pro svou demisi již dříve stanovil podmínky - i po svém odstoupení plánuje nadále zůstat členem vlády. Podle Denníku N by chtěl vytvořit post vicepremiéra pro boj s korupcí. Jeho dalším požadavkem pak je, aby Sulíkova koaliční strana Svoboda a Solidarita přišla o jeden ministerský post.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviče, aby podal demisi a umožnil tak rekonstrukci vlády. " Postavení a pozice jednoho člověka není a nesmí být důležitější než zájem státu a občanů. " @iROZHLAS.cz @Český rozhlas Plus @Radiožurnál

16:42 – 23. 03. 2021

9 140

Tlak na rozhodnutí

Prezidentka Zuzana Čaputová opakovaně zdůrazňuje, že jednání je třeba urychlit a přijít co nejdříve s definitivním výsledkem. Při přijetí demise Sulíka uvedla, že jeho krok vnímá jako politické gesto směrem k vládním partnerům, kteří by ho měli v jasném rozhodnutí následovat. Demisi Márie Kolíkové přijme Čaputová ještě během úterý.

Ze slovenské vlády v minulých třech týdnech odešli kromě Sulíka i ministr zdravotnictví Marek Krajčí a ministr práce a sociálních věcí Milan Krajniak. Odchod ministryně spravedlnosti Márie Kulíkové je o to významnější, že politička byla vnímána jako nejvýraznější a neschopnější člen kabinetu Igora Matoviče.

Prázdné posty následně převzali stávající členové vlády - řízení ministerstva zdravotnictví se ujal ministr financí Eduard Heger, ministr dopravy Andrej Doležal pak šéfuje jak ministerstvu práce, tak nyní i resortu hospodářství.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme