Hlavní obsah

Lékařku od trestu za nehodu na Domažlicku zachránila anémie

Právo, Patrik Biskup

Na pár vteřin ztratila vědomí, vjela do protisměru, kde se čelně srazila s jiným vozidlem. Čtyři lidé včetně dvou jejích vlastních dětí skončili zranění v nemocnici. Za dopravní nehodu na Domažlicku z předloňského února žádný trest 45letou psychiatričku Petru Šimkovou nečeká.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vozidlo po nárazu začalo hořet

Článek

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil rozsudek domažlického okresního soudu, který ženu zprostil obžaloby z těžkého ublížení na zdraví. Zdůvodnil to tím, že indispozici u řidičky způsobila anémie, kterou u ní odhalilo až laboratorní vyšetření po nehodě v nemocnici.

K havárii došlo na rovném úseku silnice mezi obcemi Křenovy a Ohůčov. Řidička Škody Fabie náhle vjela do protisměru, kde se srazila s protijedoucím audi, za jehož volantem seděl 38letý muž. Po nárazu začal vůz obžalované, která se se svými dvěma syny ve věku 12 a 17 let vracela z nákupů v Německu, hořet. Naštěstí se všem podařilo za pomoci svědků dostat se včas ven.

Anémie vyvinila lékařku za nehodu v mikrospánku, při které málem uhořely její děti

Krimi

Nejhůře dopadl mladší z hochů, který nehodu odnesl mnohočetnými zlomeninami a natrženou slezinou. Těžce zraněn byl i řidič druhého vozu, který je dodnes v pracovní neschopnosti.

Státní zástupkyně Pavlína Kropáčková se v odvolání opírala především o znalecký posudek neurologa, podle kterého by anémie mohla vést ke ztrátě vědomí jen v případě dalších doprovodných příznaků této nemoci, jako je únava, dušnost, poruchy srdečního rytmu nebo celková slabost. „Obžalovaná tak musela v době jízdy na sobě vnímat alespoň částečnou únavu a nesoustředění. Za této situace neměla v jízdě pokračovat,“ prohlásila Kropáčková.

Na Znojemsku vzplál kamion, řidiče odvezla záchranka

Krimi

Sama obžalovaná vypověděla, že žádné zdravotní problémy nepociťovala. Že trpí anémií, kterou nejspíš způsobilo nadměrné krvácení spojené s menstruačními problémy, se dozvěděla až po nehodě v nemocnici.

Podle soudu se anémie u Šimkové vyvíjela dlouhodobě, v řádu měsíců, možná i let. „To vedlo k adaptaci organismu, takže obžalovaná na sobě nemusela pozorovat žádnou nápadnou únavu. Pokud se cítila unaveně, mohla to přisuzovat například své náročné profesy lékařky. Signál, že má nějaký zdravotní problém, přišel bohužel až v momentě, kdy řídila vozidlo,“ konstatoval soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám