Felicia Zellerová: Rozhovory s astronauty. Kde se protínají vesmíry top manažerek a jejich služek z východu?

23. březen 2021

Jaký je vztah zaměstnaných západních žen a jejich au-pair z východu? Ironická zpráva současné německé autorky Felicie Zellerové o stavu západních rodin a výchově dětí na počátku nového tisíciletí. Účinkují Zuzana Onufráková, Barbora Poláková, Jana Stryková a Hana Vagnerová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Marie Špalová
Osoby a obsazení: Fummelová, Olga (Jana Stryková), Maren, Máša, syn Sudoku (Hana Vagnerová), Helga, Olanka, děti (Barbora Poláková), Konstanc, Irina, děti (Zuzana Onufráková) a Thomas (Stanislav Majer)
Překlad: Zuzana Augustová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jan Trojan
Režie: Natália Deáková
Natočeno: v roce 2013

Hra Rozhovory s astronauty vznikla v roce 2011 a hned se dočkala řady inscenací a několika prestižních ocenění. Je ukázkovým příkladem autorského stylu Felicie Zellerové, známé a ceněné německé dramatičky, spisovatelky, filmové režisérky a mediální experimentátorky. Tato stuttgartská rodačka, která žila dlouhou dobu v zahraničí, pracovala na množství mediálních projektů, účastnila se divadelních a filmových festivalů a psala články pro Stuttgarter Zeitung, ve své tvorbě akcentuje především aktuální společenská témata. Většině jejích divadelních a rozhlasových her předchází sociologický průzkum, na jehož základě vzniká samotný text.

„Pracovala jsem s odposlechnutými úryvky hovorů. Dnes je v Německu těžké získat flexibilní, ne moc drahou chůvu. A tak se z pracovního vztahu au-pair (což znamená navzájem), který má oficiálně sloužit mladým lidem ke kulturní výměně a učení se jazyku, stává čím dál častěji zdroj levných pracovních sil,“ říká autorka Felicia Zellerová.

Ve své dramatické tvorbě se Zellerová věnuje např. problematice alkoholismu žen, jednání pracovníků na sociálních úřadech a úřadech práce s žadateli o podporu nebo zaměstnání, využívání levné pracovní síly z východu, workoholismu – to vše však nahlíží s notnou dávkou humoru. Úspěch Felicie Zellerové spočívá hlavně v odvaze, s níž se pouští do zcela banálních každodenních jevů, které ovšem předvádí jako neobvyklá, hyperrealistická, do extrému vypjatá dramata psaná jedinečným jazykem. Tím připomíná například Reného Polleshe nebo Elfriede Jelinekovou.

Čtěte také

Rozhlasová realizace vznikla v roce 2013 na základě úspěšné inscenace pražského Divadla LETÍ, které se dlouhodobě věnuje uvádění současné světové dramatiky. Rozhovory s astronauty přeložila Zuzana Augustová, rozhlasovou úpravu připravila dramaturgyně Marie Špalová. Nastudovala režisérka Natália Deáková, která převzala sehrané divadelní obsazení čtyř skvělých hereček Zuzany Onufrákové, Barbory Polákové, Jany Strykové a Hany Vagnerové. Na zvukové realizaci spolupracovali mistr zvuku Dominik Budil a zvukový designér Jan Trojan.

autor: Marie Špalová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.