Hlavní obsah

Zápisy do prvních tříd budou v Praze spíše na dálku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zápisy do prvních tříd základních škol v Praze se uskuteční spíše bez přítomnosti dětí. Některé školy se připravují na distanční podobu zápisů, jiné plánují k zápisům do budovy školy pozvat alespoň rodiče dětí.

Článek

„Letos budeme zápisy realizovat prezenční formou bez účasti dětí. Rodiče si budou rezervovat termín a čas zápisu v rezervačním systému Prahy 6. Do školy se dostaví s vytištěnou žádostí a potřebnými dokumenty. Během deseti minut se administrativní proces vyřídí,“ popsala podobu zápisu pro tento rok ředitelka Základní školy a Mateřské školy Červený vrch v Praze 6 Marie Cibulková. Podobně bude podle ředitelky školy Heleny Patákové vypadat zápis i v ZŠ a MŠ Věry Čáslavské, kde plánují přijmout do prvního ročníku 75 dětí. Žádost o přijetí mohou rodiče do těchto škol donést osobně 7. a 8. dubna, poslat ji e-mailem s elektronickým podpisem, nebo ji doručit prostřednictvím datové schránky, jak mají školy uvedeno na webech.

V základních školách, které zřizuje Praha 9, se zápis uskuteční zcela distančně, tedy bez návštěvy dítěte i jeho zákonných zástupců ve škole. Devátá městská část to uvedla na webu. Žádost o přijetí dítěte musí jeho zástupci poslat do datové schránky školy, e-mailem s elektronickým podpisem, nebo poštou.

Prezenční zápis za přítomnosti dětí plánují, v případě, že to epidemická situace dovolí, v ZŠ Vodičkova v Praze 1. Jak uvedla ředitelka školy Dagmar Zelená, konat by se měl, pokud to bude možné, 21. dubna. Z kapacitních důvodů školní budovy v ulici Jindřišská bude k výuce přijato nejvýše 46 dětí.

Problémem zápisů, kterých se budoucí prvňáčci nemohou účastnit, je podle některých oslovených ředitelů škol mimo jiné to, že pedagogové nemohou posoudit připravenost předškoláka na výuku. „Byla-li shledána nezralost, rodiče na ni byli upozorněni a mohli požádat o případný odklad školní docházky. Nyní musíme spoléhat na odbornost mateřských školek a jejich učitelek, které rodičům odklad navrhnou před zápisem,“ sdělila Cibulková. Podle Patákové je tak pravděpodobné, že do prvních tříd nastoupí, stejně jako loni, i děti, pro které by byl vhodnější odklad.

Podle Lenky Derkové, která vede ZŠ Campanus na Chodově, byla tradiční podoba zápisu do školy „příležitostí pro to, aby se budoucí žáček začal do školy těšit“. Při návštěvě budovy školy při zápisu se mohli budoucí žáci seznámit se školním prostředím a zároveň byl podle Derkové zápis významnou událostí v životě dítěte i jeho rodičů. „O toto budou bohužel letošní prvňáčci ochuzeni,“ dodala.

Zápisy do prvních tříd se letos týkají především dětí narozených od 1. září 2014 do 31. srpna 2015. Loni nastoupilo do škol v Česku podle odhadu ministerstva zhruba 107 800 prvňáků. Školy přijímají přednostně děti ze spádových oblastí.

Reklama

Související témata:

Doporučované