Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Když vás nejlepší kamarád začne nenávidět: Pamětník Josef (90) popsal vyrůstání v nacistických Sudetech

Autor: chal - 
24. března 2021
05:40

Když Sudety připadly nacistickému Německu, bylo panu Josefu Tvrzníkovi z Jablonce nad Nisou sedm let. Už jako velmi mladý tak zblízka zjistil, jakých zvěrstev jsou lidé schopni. Na vlastní oči viděl hořet synagogu, na vlastní kůži poznal, jaké to je, když člověka ostatní nenávidí jen pro jeho původ. Pan Josef v Jablonci prožil celý život a koncem března oslavil už 90. narozeniny.

Dnešní optikou jsou události konce 30. a první půlky 40. let 20. století nepochopitelné. Druhá světová válka přinesla hrůzy, které v historii nemají obdoby. Miliony životů zbytečně skončily v koncentračních táborech, další lidé umírali na frontě. Válka a nenávistná ideologie nacistů se ale podepsala na životě všech. Dokazují to vzpomínky Josefa Tvrzníka z Jablonce nad Nisou, který o svém nelehkém dětství promluvil pro Paměť národa.

Josef vyrůstal v Jablonci nad Nisou, kde žili Češi i Němci. Děti na národnost nekoukaly, kamarádily se spolu bez ohledu na původ. To ale změnila mnichovská dohoda a připojení Sudet k Německu. „V tom okamžiku jsem se stal nejen pro svého kamaráda Herbstpepiho největším nepřítelem,“ popsal pan Josef pro Paměť národa. Jeho kamarád totiž, stejně jako ostatní německé děti, začal chodit do Hitlerjugend, kde v něm probudili nenávist k Čechům.

Ostatně to sám Josef mnohokrát pocítil na vlastní kůži. Když totiž německé kluky někdy potkal, zbili ho. Klid neměl ani ve škole, kde spolu s ostatními českými dětmi musel zpívat Deutschland, Deutschland über alles… Malí Němci byli díky Hitlerjugend dokonce vyzbrojeni. „Říkali jim také, že to či ono bude takhle a takhle, že to tak chce Hitler, a takhle to muselo všude být. Ale ne všichni němečtí kluci s tím souhlasili,“ upozornil pan Josef.

Asi jen málokdo si z tak útlého věku pamatuje tolik, jako tento jablonecký rodák. Živé vzpomínky má i na Křišťálovou noc. „Při zpáteční cestě ze školy jsem šel kolem a synagoga už hořela. To byly takové neočekávané věci, stále se dělo něco hrozného,“ uvedl pamětník.

Zlom v nadřazeném chování Němců podle něj nastal až s prohrou v bitvě u Stalingradu. Když si Němci uvědomili, že válku možná prohrají, zklidnili se. Ovšem jak pan Josef zmínil, ne všichni se k Čechům chovali zle. „Chodil jsem k pekařce paní Faltusové. Tam mě vždycky příjemně přivítali, byli slušní a uctiví ke všem,“ řekl Josef Tvrzník.

Nakonec se napravil i pošramocený vztah Josefa a jeho německého kamaráda. Herbstpepiho otec totiž skončil v koncentračním táboře, kde také zemřel.

Konec války přivítal Josef s rodinou s nadšením. Navzdory špatným zkušenostem vůči Němcům nezahořkl, i s odstupem naopak obdivuje jejich píli a preciznost ve sklářském oboru, kterému se také věnoval. Proto s nelibostí pozoroval, když komunisté přivedli vyhlášenou jabloneckou bižuterii k záhubě. Pan Josef Tvrzník 21. března oslavil už 90. narozeniny.

Vzpomínky pamětníka pochází ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Podpořit činnost organizace drobnou částkou může kdokoliv na podporte.pametnaroda.cz.

Video  Jiří, jedno z dvojčat šílence Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežití v Osvětimi.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Andrejko Bures ( 24. března 2021 08:14 )

Komunisti bohuzel nebyli jini...
Budme radi, ze je to pryc a ac by nekteri chteli, nackove a komousi se snad uz k moci nevrati.

Zobrazit celou diskusi