InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

S Jiřím Fišerem a Petrem Havránkem z Tábora 2020 o posunování morálních mantinelů a českém pragmatismu

TÁBOR – Těsně před konáním březnového zastupitelstva vydalo hnutí Tábor 2020 na svém facebooku stanovisko k prosincové dopravní nehodě místostarostky Michaely Petrové z hnutí Jinak!, která 22. prosince v noci havarovala, od nehody se nechala odvézt a poté odmítla dechovou zkoušku na alkohol. Na lednovém zasedání opozice vyzývala místostarostku k odstoupení a koalici k tomu, aby reagovala. Zastupitelé nakonec odsouhlasili návrh Františka Korbela z hnutí Tábor 2020, že chtějí vidět protokoly a dokumentaci z nehody. Po seznámení s podrobnostmi k nehodě 4. března naznačil nejsilnější koaliční partner Tábor 2020, jak bude hlasovat.

 

Místostarostka totiž rezignovat odmítla a navrhla, aby se o jejím setrvání či odvolání hlasovalo. Hlasováním nakonec byla odvolána, což naznačovalo už prohlášení nejsilnějšího koaličního partnera, když Tábor 2020 předem zveřejnil své stanovisko: „Hnutí Tábor 2020 vzalo na vědomí všechny okolnosti a dostupnou dokumentaci dopravního přestupku předloženou Michaelou Petrovou. Jsme přesvědčeni, že tyto okolnosti jsou neslučitelné s politickou pozicí místostarostky města." Za to si lidé z Tábora 2020 vysloužili dost útočné reakce od svých partnerů z hnutí Jinak! Pisatelé zjevně měli za to, že tato událost není nepřekonatelná a dala by se přejít. Šlo spíš o mladší lidi. Starší občané, kteří něco pamatují, si po Táboře posílali upozornění na tuto facebookovou diskusi a nevěřili svým očím. O rozhovor na toto téma jsme požádali členy rady města, matadora táborské politické scény Jiřího Fišera i předsedu hnutí Tábor 2020 Petra Havránka.

Jste také pamětníci skandálu z roku 1996, kdy odstoupil ministr spravedlnosti Jan Kalvoda, když se provalilo, že neoprávněně používal titul JUDr. Nezdá se vám, že Čechům od té doby narostla vůči takovým prohřeškům hroší kůže?

Jiří Fišer: Určitě jsme se vzdálili západní civilizaci. Občas se objeví informace, jak ministr v některé zemi způsobí nějaký občanský průšvih a vyvodí z toho důsledky. My jsme měli pocit, že to tak bude fungovat i u nás, ale od doby, o které mluvíte, se míra citlivosti vůči těmto věcem snížila a tolerance zvýšila. Neposunuli jsme se žádoucím směrem.
Petr Havránek: Když dnešní mladé generaci budete vyprávět kauzu Kalvody, budou to považovat za úsměvné. V souvislosti s příklady, které nám politická současnost dává, je to tragické.

Čím si to vysvětlujete?
J. Fišer: Já si to vysvětluji ošklivou, až odpornou českou pragmatičností. Bližší košile než kabát.

Překvapily vás reakce na vašem facebooku, které nechápaly, proč jste na Michaelu Petrovou tak přísní?
J. Fišer: Určitě nás překvapily. Je to obtížná situace, hodně jsme si to zkomplikovali i sami sobě. Výrazně jsme zasáhli do života koalice, která patrně skončí, je rozsypaná. Pro nás je to komplikace, protože naše hnutí má ve funkci starostu. My ze sebe nechceme dělat vzorňáky, to nejsme. Přišla nám ta situace jasná a mysleli jsme, že je jasná i pro ostatní radní. My nechceme nikoho poučovat. Hned na počátku ledna jsme se shodli – řešme to s chladnou hlavou, pojďme si říct o protokoly z vyšetřování, abychom měli něco v ruce. Chtěli jsme, aby tyto dokumenty dostali všichni zastupitelé.
P. Havránek: My jsme nechtěli být vyšetřovatelé, chtěli jsme posoudit relevantnost, ne s emocemi, ne na základě reakcí na sociálních sítích. Dali jsme si čas na rozklíčování té situace. Ještě před vyžádáním těch dokumentů jsme říkali, aby místostarostka zvážila, zda by ke zklidnění situace nepřispělo její odstoupení. A říkali jsme, že o koalici s Jinak! stojíme, velmi nám na tom koaličním projektu záleželo. Když jsme ale dostali do ruky protokoly, tak už nic jiného než výzva k odstoupení nezbývalo.

Možná mají lidé z Jinak! pocit, že za 30 let novodobé táborské politické historie tu prošlo ledacos, co by si žádalo vyvození odpovědnosti. Třeba opilý starosta padající na pivních slavnostech, propojení na vyšetřovaný prodej pozemků pod Lidlem...

Celý rozhovor je v dnešním vydání Týdeníku Táborsko. 

Diskuse k článku - 13 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Vladimír šíp 

    Reagovat

     

    Jsem docela rád, že se tak nějak naplnila má výzva z lednového zastupitelstva 2020. Už nemusím podnikat další kroky v této výzvě. Skončilo to na bodu 2. Odvolání zastupitelstvem.

    Vloženo 26.3.2021 13:23:40

  • Lesák 

    Reagovat

     

    Je určitě dobře ,že je pryč.Její naivní výlevy o přepracovanosti a podobné blbosti byly cílené. Ona není hloupá. Pokud by nadýchala a nebo by byla zpráva v protokolu ,že nadýchala byla by nahraná.Ani starosta a ani místostarosta nesmí být trestán. Tak že za přestupek pro ni směšná pokuta a za půl roku má řidičák zpět. A byť byla křišťálově čistá skautka odvolána ,přesto odešla s tučným odstupným. Tak to mají ve smlouvě ,tak vlastně o nic nejde. Ještě je zakouslá v Cometu,ale i tam se jí chystají zbavit. Pokud půjde učit ,dobrá. Ale moje děti ne. Vedu je k čestnosti a morálce.

    Vloženo 25.3.2021 10:38:54

    • Vladimír šíp 

      Reagovat

       

      Nicméně tahle diskuse na interntu zůstane a najdete ji, když do googlu zadáte "ing.Petrová Tábor"...... i tenhle váš komentář ....

      Vloženo 26.3.2021 13:28:26

  • Jana 

    Reagovat

     

    Bohužel i tahle diskuse svědčí o tom, co se píše v článku, který jsem si v Táborsku pečlivě přečetla. Morálka některých lidí už je úplně pokřivená a podle sebe soudí všechny ostatní.

    Vloženo 25.3.2021 06:32:04

  • Mažňák 

    Reagovat

     

    Tito dva o charakteru jen mluví, přitom oba jsou bezcharakterní manipulátoři a lháři a to nejen v tomto případu Petrové. Táborská koalice mi připomíná Bratrstvo kočičí pracky. Tam měli také šerifa jménem Štěpán!!

    Vloženo 24.3.2021 22:06:03

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    a víte odkud tehdy jela? Z vánočního mejdanu, kde chlastalo celé vedení radnice a to v době zákazů. To je příklad pro ostatní!

    Vloženo 24.3.2021 19:56:08

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Blbost. Kdyby to tak bylo, tak je držela všechny v šachu a nikdy by ji neodvolali.

      Vloženo 24.3.2021 20:45:42

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        No to tak úplně není, oni ji za to nechali v zastupitelstvu.... dál tu basu drží dál... Že je koalice proalkoholická se ví dávno.... myslím, že kdybych byl na jejich místě, tak mne špatné svědomí dožene k chlastu též. Vše je jen komedie na nevyhnutelné...

        Vloženo 26.3.2021 05:06:24

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace