Radní ČT Lipovská měla mířit na setkání s Faltýnkem a Okamurou

středa, 24. března 2021, 07:40 Aktuality, TV MediaGuru

Kamery České televize zachytily členku Rady ČT Hanu Lipovskou před Poslaneckou sněmovnou v čase, kdy se měla údajně potkat s Jaroslavem Faltýnkem a Tomiem Okamurou.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Radní České televize Hana Lipovská byla kamerami ČT zachycena před Poslaneckou sněmovnou společně s Janou Bobošíkovou. Mělo se tak stát v čase, ve kterém se podle informací České televize měly setkat s předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a s předsedou SPD Tomiem Okamurou. Faltýnek a Okamura informaci o setkání nepotvrdili. Lipovská s Bobošíkovou přítomnost před sněmovnou vysvětlily tak, že jsou na procházce. 

Podle zákona o ČT nesmí člen Rady ČT „zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných
skupinových zájmů".

Zdroj: twitterový účet pořadu Newsroom ČT24

Rada České televize se schází ve středu 24. března. Znovu se na jednání bude řešit usnesení, podle kterého měl generální ředitel ČT Petr Dvořák porušit zákon tím, že odpověď radě nepodepsal sám, ale pověřil tím svého zaměstnance. Podle Dvořáka tato praxe funguje deset let a nikdy nebyla rozporována. „V žádném dokumentu, ať už je to zákon o ČT, Kodex ČT nebo interní předpis, se nestanoví, že bych musel všechno jmenovitě podepisovat já sám," uvedl v rozhovoru pro Respekt.cz.

Pokud se rada shodne na tom, že zákon byl přesto porušen, může to být důvod k odvolání generálního ředitele. 

Na středečním jednání rady se také bude řešit zpráva o činnosti ČT, kde má být zmíněno, že ČT nedává dostatečný prostor SPD. I takové usnesení může vést k hlasování o odvolání ředitele.

Den před středečním jednáním Rady ČT rezignoval na post člena rady psychiatr a kněz Jaroslav Maxmilián Kašparů. Ve vyjádření pro ČTK to zdůvodnil svým zdravotním stavem. Mandát mu měl končit ke konci letošního května a Kašparů už ho neobhajoval.

-mav-