Umlátil faráře sekyrou. Tak moc nenáviděl církev. Ve vězení přišlo, co nikdo nechápe

24.03.2021 10:32

Internetové vysílání Jiřího Kajínka přineslo tentokrát příběh vraha, se kterým strávil velké množství času. Dušan Kazda chtěl ze svobody zpátky do vězení. Kromě toho nenáviděl církev, a tak zavraždil moravského faráře. Jenže pak napsal dopis arcibiskupovi, našel v sobě víru a teď doufá, že dostane prezidentskou milost a sní o tom, že jeho touha po klidném životě bude místo vězení naplněna v klášteře.

Umlátil faráře sekyrou. Tak moc nenáviděl církev. Ve vězení přišlo, co nikdo nechápe
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Další příběh Jiřího Kajínka se týkal „doživoťáka“ jménem Dušan Kazda. S ním se setkal ve věznici v Karviné, kde v nově otevřené části pro doživotní vězně bylo pouze pět, přičemž další tři Kajínek popsal jako „skutečnou kreaturu“.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

S Kazdou navázal celkem přátelský vztah, a v této sestavě absolvovali téměř tři roky. Při rozhovorech se dostali i k činu, za který seděl. Média jeho případ shrnula lapidárním titulkem: Dušan Kazda zasekl do čela faráři sekeru.

Kajínek vyslechl příběh drobného zlodějíčka, který se vrátil domů z basy a nebyl vítán. Otec pro něj prý neměl slova uznání. Zklamala jej i rodina jeho přítelkyně, kde musel stále dřít na baráku. A došel k závěru, že mu bylo lépe ve vězení, kde po něm nikdo nic nechtěl. A začal přemýšlet, jak by se tam vrátil.

Spojilo se to s nenávistí k církvi, kterou na moravském venkově začal pociťovat. A tak vzal sekeru a s ní šel zabít faráře.

Po činu jej ale překvapilo, že jeptišky a církevní hodnostáři chodí k soudu a zajímají se o něj. On napsal dopis arcibiskupu Graubnerovi, který mu odpustil.

U soudu ani státní zástupce nechtěl, aby recidivista dostal za vraždu doživotí. „Ale ten soudce chodil po Olomouci a už dopředu všude vykládal, že mu dá doživotí,“ líčil Kajínek. On sám přitom ví, že s českými soudci je možné úplně všechno, ale to mu přišlo divoké.

Odsouzenec se ani neodvolával, protože měl radost, že jde do vězení. Tam se na základě zážitků od soudu obrátil na víru a dokonce přímo ve věznici v Karviné proběhlo jeho biřmování, které osobně prováděl arcibiskup Graubner.

Do vězení za ním pravidelně jezdil kněz a Kajínek se dozvěděl, že společně začínají plánovat žádost o milost prezidentu republiky, po které by se Kazda uchýlil do kláštera. O tuto možnost usiluje doteď, zatímco Kajínek už je na svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…