Válka o nový ústav vedla k rezignaci rektora, teď je z tématu ožehavé tabu

  11:40
Už dva a půl roku se na Univerzitě Palackého (UP) vedou vyhrocené pře kvůli vzniku nového vědeckého superústavu. Vše mimo jiné v prosinci vyústilo v rezignaci rektora Jaroslava Millera. Nahradit ho ve funkci chtějí čtyři profesoři, většina z nich však nejviditelnější problém univerzity ve své volební kampani neřeší, nebo ho zmiňuje jen mezi řádky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Válka kvůli vzniku Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií, pro který se vžila anglická zkratka CATRIN a jenž má sloučit elitní vědecké týmy z přírodovědecké a lékařské fakulty, nejenže rozdělila akademiky na dva tábory, ale přinesla mimo jiné řadu trestních oznámení a žalob.

O rektorský post Univerzity Palackého (UP) za této situace usilují zástupci obou stran barikády – politolog Jiří Lach, který coby prorektor pro rozvoj stál u zrodu myšlenky na vznik ústavu, a fyzik Tomáš Opatrný, jenž jako předseda akademického senátu přírodovědců od začátku hájí zájmy fakulty, která s odtržením vědeckých center nesouhlasí.

Zájem stát se rektorem mají také dosavadní prorektor pro zahraničí Martin Kudláček a děkan fakulty zdravotnických věd Martin Procházka.

Kandidáti na post rektora

Všech čtyř kandidátů se MF DNES zeptala na jejich představy o budoucím fungování CATRIN. Jiří Lach, který jako jediný věnoval institutu samostatný bod svého programu, přiznává, že k jeho rozhodnutí kandidovat na rektora přispělo hlavně dění kolem ústavu.

„Je potřeba, aby se UP vrátila k respektu k zavedeným procedurám, třeba že nejsou zpochybňována legitimní a se zákony souladná rozhodnutí Akademického senátu univerzity,“ říká.

Také Martin Procházka připouští, že tématu přisuzuje velkou váhu. „Téma CATRIN do značné míry hýbe celou univerzitou. Zároveň ale vnímám sílící hlas velké části akademické obce, která je zklamána situací, kdy už po dva roky věnujeme možná až příliš pozornosti právě vysokoškolskému ústavu a zanedbáváme další role a složky univerzity,“ vysvětluje, proč se ve svém programu CATRIN podrobně nevěnuje.

I Tomáš Opatrný s Martinem Kudláčkem se shodují, že ústav není jediná a nejdůležitější součást univerzity, ta má podle nich navíc řadu dalších problémů.

Zpochybnit vznik ústavu se nechystá nikdo

To, že ústav vznikl, všichni kandidáti na rektora respektují, přestože v názoru na to, zda ho univerzita potřebuje, se různí.

„UP by se bez vysokoškolského ústavu obešla. Vědecké kapacity se dají integrovat například chytrou organizací sdílení přístrojového vybavení nebo mezioborovým zapojováním pracovníků a týmů do různých projektů napříč fakultami,“ myslí si Opatrný.

Naopak podle Lacha je existence superústavu nezbytná. „CATRIN řešilo několik komisí a žádný funkční model vyvažující podobu ústavu nalezen nebyl. Navíc část protinávrhů neměla být alternativou, ale nástrojem zamezujícím vzniku ústavu,“ uvedl.

O vzniku CATRIN rozhodl už v prosinci 2019 Akademický senát UP, podle všech kandidátů na rektora proto není možné vracet se zpět.

„V tuto chvíli je zcela zásadní najít funkční řešení pro celou univerzitu a uklidnit situaci. Musíme postupovat klidně, věcně a vyváženě a dosáhnout stavu, který bude pro celou univerzitu prospěšný,“ zdůrazňuje děkan Procházka.

Prorektor Kudláček věří, že správné nastavení ústavu umožní pružnější a otevřenější spolupráci napříč univerzitou. Zapojit se do velkých mezinárodních projektů podle něj budou moci i jiné než přírodovědecké týmy.

„Budoucí spolupráce zatím nezapojených fakult a CATRIN se již nyní vyjednává,“ zmiňuje.

Válka pokračuje, naposledy sporem o smlouvy

Vznik ústavu respektuje i Tomáš Opatrný, i když konkrétní způsob jeho fungování uvnitř univerzity je podle něj dál otevřenou otázkou.

„Změnit bude nutné systém alokace (přidělování – pozn. red.) financí v rámci celé univerzity tak, aby byl transparentní, motivační a spravedlivý, ať již se to týká fakult, nebo ústavu,“ uvádí.

Martin Procházka chce najít shodu, která bude přínosná pro univerzitu jako celek.

„Realistické posouzení očekávaných příjmů, výdajů a přínosu ústavu bude klíčové, taková analýza bohužel doposud neexistuje. Bez vyřešení těchto otázek se ale neposuneme dál,“ připomíná.

Je podle vás vznik CATRIN uzavřená záležitost, či chcete usilovat o nějakou změnu?

Tomáš Opatrný:
Ústav vznikl a je třeba s tím počítat. Konkrétní způsob jeho fungování uvnitř univerzity je však nadále otevřenou otázkou. Změnit bude nutné systém alokace financí v rámci celé univerzity tak, aby byl transparentní, motivační a spravedlivý, ať již se to týká fakult, nebo ústavu.

Martin Procházka:
Musíme se oprostit od emocí a zároveň postupovat citlivě. Ústav je součástí rodiny UP. Je důležité dokončit už zahájený proces tak, aby byly odstraněny pochybnosti o jeho významu a účelu. Prioritou bude i nalézt shodu na ekonomické a organizační struktuře, která bude prospěšná pro UP jako celek.

Jiří Lach:
CATRIN musí přejít k reálné činnosti, kterou nebudou narušovat politické diskuse a zejména obstrukce. Je třeba nastavit rámec spolupráce s fakultami, který bude předcházet konfliktům.

Martin Kudláček:
Je potřeba rozřešit spory, aby univerzitu dál nezatěžovaly. Dalším krokem je mezinárodní výběrové řízení na ředitele, který využije potenciál ústavu. To by se mělo projevit ve větším příjmu – hlavně z evropských projektů; v poměru k našim vědeckým výsledkům jich máme doposud méně než třeba CEITEC.

Institut CATRIN vznikl spojením Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů a části Ústavu molekulární a translační medicíny.

Provoz zahájil 1. ledna 2021, fakticky ale jako celek zatím nefunguje. Asi stovka vědců, kteří nyní odcházejí z přírodovědecké fakulty, musela podat výpovědi s tím, že nové pracovní smlouvy na CATRIN jim platí až od 1. dubna. Fakulta s CATRIN se také zatím nedohodly na užívání společného majetku, hlavně budov a přístrojů.

Jak potvrdil předseda odborové organizace na CATRIN Jakub Navařík i děkan přírodovědecké fakulty Martin Kubala, spory nekončí. Navařík z nich viní děkana, který se podle něj dohodnout nechce, Kubala to odmítá s tím, že trvá na uzavření technických dohod, které pro olomoucký vědecký rozvod stanoví jasná pravidla.

Kandidáti na nového rektora UP se veřejnosti představí dnes ve 13 hodin prostřednictvím online besedy, informace o možnostech jak ji sledovat či se i zapojit jsou na webu univerzity. Kdo nahradí v křesle Jaroslava Millera, jenž své druhé čtyřleté období končí o rok dřív, rozhodne Akademický senát UP za týden.

  • Nejčtenější

Řidiči osobáků blokovali předjíždějící kamion, u semaforu se pak strhla potyčka

26. března 2024  10:36

Konflikt tří řidičů vyšetřují od konce minulého týdne policisté z Jesenicka. Dvěma šoférům osobních...

Malé pivovary na Hané překonaly potíže. Padl jediný, neměl pokračovatele

26. března 2024  5:07

Malé pivovary v Olomouckém kraji se i v náročné době udržely na trhu díky nadšení jejich majitelů a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Osmnáctiletá řidička způsobila škodu téměř za milion, s autem skončila v plotě

28. března 2024  15:21

Začínající řidička zdemolovala na Jesenicku auto, ve kterém vezla tři kamarády. Policisté uvedli,...

Praštěná kráva z Olomouce slavila triumf v Arménii a cílí na jižní Evropu

22. března 2024  5:19

Tihle muzikanti z Olomouce se nechtějí nechat svazovat žánry. Olomoucká kapela Goofy Cow (v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

Osmnáctiletá řidička způsobila škodu téměř za milion, s autem skončila v plotě

28. března 2024  15:21

Začínající řidička zdemolovala na Jesenicku auto, ve kterém vezla tři kamarády. Policisté uvedli,...

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

Zloděj v Olomouci ukradl mobily za 140 tisíc, utekl s nimi na Vysočinu

28. března 2024  11:59

Olomouckým kriminalistům se podařilo do dvanácti hodin od oznámení krádeže zadržet zloděje, který v...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...