Babiš je daleko předvídatelnější než Matovič. Na Slovensku nevíme, co bude zítra, shrnuje sociolog Vašečka

24. březen 2021

Slovensko prožívá vládní krizi. Premiéra Igora Matoviče, který měl skoncovat s bující korupcí uvnitř státního aparátu, podle kritiků přerostlo jeho vlastní ego. Po aféře s objednávkou ruské vakcíny Sputnik V, o níž nevěděli ani členové Matovičovy vlády, se pod premiérem rozhoupala židle. Do řešení problému ale výrazně vstoupily osobní antipatie a premiér podmínil vlastní demisi odchodem některých ministrů. „Nevíme, jak to dopadne,“ přiznává sociolog Michal Vašečka. 

Hosty byli:
Mária Kolíková, Za l’udí, odstupující ministryně spravedlnosti
Ján Budaj, OL’aNO, ministr životního prostředí
František Mikloško, bývalý předseda Slovenské národní rady
Michal Vašečka, sociolog na Bratislava International School of Liberal Arts a programový ředitel Bratislava Policy Institute

Z vlády postupně odstoupili ministři, jejichž složením funkcí svůj odchod Matovič podmínil, a teď se čeká, co bude následovat. Do sporu slovenské vlády už dokonce rázně zasáhla prezidentka Zuzana Čaputová, která Igora Matoviče vyzvala k demisi.

„Je zřejmé, že Igor Matovič bude muset odstoupit, ale co se stane potom, to nevíme. Ale musí se to stát do začátku příštího týdne, nebo vláda padne,“ shrnuje Vašečka, který je programovým ředitelem Bratislava Policy Institute. 

„Nespokojenost s touto vládou trhá všechny rekordy. Až nenávist, kterou vůči sobě premiér vyvolal, je bezprecedentní. Lidé už skutečně začínají vzpomínat na vládu Roberta Fica jako na období stability. Nebylo to sice nic příjemného, ale určitě lepšího než toto.“

Čtěte také

Že nic podobného nepamatuje, tvrdí i politik František Mikloško, bývalý předseda Slovenské národní rady (SNR). V politickém dění na Slovensku se přitom pohybuje už tři dekády.

„Něco takového jsem ještě nezažil. Pokud by nešlo o 5,5 milionu občanů, tak bychom mohli říct, že je to taková tragikomedie,“ říká a popisuje: 

„Každý den podává nějaký ministr demisi, televize to přenášejí a všechno se točí kolem jedné osoby, kterou je Igor Matovič.“

Mikloško odmítá, že by šlo o pouhé stranické politikaření, jak situaci líčí ve Speciálu Plusu ministr životního prostředí Ján Budaj (OĽaNO). Menší koaliční strany Svoboda a solidarita a Za ľudí, které vzájemné vyzývání k odstoupení odstartovaly apelem na odchod premiéra, se podle expředsedy SNR oprávněně snaží zachovat si tvář.

„Pokud se malé strany nedokáží vzepřít a vybojovat si svá práva, tak zaniknou. To, že si premiér myslí, že suverénním vítězstvím ve volbách má mandát k samostatnému rozhodování a nemusí už s nikým komunikovat, připomíná zkušenost s Vladimírem Mečiarem,“ ohlíží se do minulosti Mikloško.

Čtěte také

Hlavním problémem slovenské vlády je ego jejího předsedy, myslí si Michal Vašečka. „Je to navíc velmi nepředvídatelný člověk. Dělá show a vystupuje jako takový kabaretiér. To ale lidi v čase pandemie mimořádně popuzuje.“

Bez Matoviče by ale stávající vláda ještě mohla nastartovat k nějakým výkonům. „Zřejmě by nedovládla, ale rok nebo rok a půl by ještě vládnout mohla.“

Matovič není Babiš

Přestože Čechy zřejmě může napadat paralela mezi tuzemským premiérem slovenského původu Andrejem Babišem (ANO) a jeho slovenským protějškem, mnoho společného podle sociologa Vašečky nemají:

Čtěte také

„Igor Matovič je nesmírně nepředvídatelný. Domnívám se, že Andrej Babiš je daleko předvídatelnější – dá se očekávat, co zítra nebo pozítří udělá.“

Slovákům tedy zřejmě zatím nezbývá než čekat. To ostatně potvrzuje i odstupující ministryně spravedlnosti Mária Kolíková ze strany Za ľudí, která se stala tváří připravované reformy justice.

„Pokud by premiér odstoupil, tak je velká vůle koaličních partnerů pokračovat dál. Je ale potřeba vnímat silný mandát Igora Matoviče jako koaličního lídra,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související