Akutní lůžka v Ústeckém kraji jsou pacienty s koronavirem zaplněna z víc než 90 procent

24. březen 2021 12:04

V Ústeckém kraji se aktuálně s nákazou koronavirem léčí téměř 7 300 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Jen během 23. března zaznamenali zdravotníci v kraji víc než 1 100 nových případů nákazy. I kvůli tomu se nemocnice dál potýkají s vysokou zátěží a stále musí převážet pacienty mimo region.

V nemocnicích v Ústeckém kraji jsou aktuálně zaplněné jednotky intenzivní péče z víc než 90 a standartní lůžka ze zhruba 80 procent. I kvůli tomu tak nemocnice stále překládají pacienty do jiných částí Česka.

„Situace v Ústeckém kraji je, i v porovnání s jinými kraji České republiky, dosti závažná. Kupříkladu dnes překládáme jednoho pacienta z Ústí nad Labem do Brna a dalšího pacienta z Mostu do Prahy. To nám velmi pomáhá se s tou situací vyrovnat. Předpokládáme, že v tom budeme muset pokračovat ještě minimálně ten týden,“ shrnuje krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

Podle něj ale fungují nastavená opatření a nakažených mírně ubývá. Díky tomu tak mohlo obnovit původní činnost i chirurgické oddělení v ústecké Masarykově nemocnici.

Ta oddělení zavíráme a otevíráme podle aktuální situace. Jsme velmi rádi, že například oddělení chirurgie v Masarykově nemocnici, které bylo týden vyčleněné pro covidové pacienty, se už mohlo vrátit ke svému normálnímu provozu,“ dodal Škola.

Jihoafrická mutace by zatím v kraji být neměla

V Ústeckém kraji se prozatím nepotvrdila nákaza tzv. jihoafrickou mutací koronaviru.

„Dobrou zprávou je, že prozatím ze všech vzorků, které byly odeslány na zkoumání, zatím nebyla prokázána jihoafrická mutace v Ústeckém kraji,“ řekl po jednání krizového štábu mluvčí kraje Martin Volf.

Mezitím se v regionu pokračuje s očkováním proti koronaviru. Například v sociálních službách už dostala alespoň první dávku očkování většina klientů a zaměstnanců. Aktuálně zbývá naočkovat tři zařízení v kraji.

„Chybí nám teď poslední Brtníky a dva domovy pro seniory – Vroutek a Vaše harmonie v Teplicích, kde už mají objednané očkovací látky. Bohužel v Brtníkách se nám o víkendu trochu rozjel koronavirus, takže řada klientů a zaměstnanců bude z toho očkování vyčleněna,“ uvedla po jednání krajského krizového štábu vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petra Lafková.

Druhou dávku očkování proti koronaviru zatím dostala zhruba čtvrtina z 11 000 klientů a zaměstnanců sociálních služeb.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související