Práce na dopravním terminálu v Litvínově pokračují. Hotovo by mělo být ve druhé polovině roku

24. březen 2021

Obyvatelé Litvínova by měli od konce léta využívat nový dopravní terminál. Město ho buduje na místě bývalého autobusového nádraží. Vznikne tam mimo jiné i 50 nových parkovacích míst.

„Díváme se na prostor, ve kterém vznikne kapacitní parkoviště typu P+R, vedle probíhají práce na zastávkách pro autobusy a tramvaje, vznikají také odstavné plochy pro autobusy,“ popisuje dopravní konzultant litvínovské radnice František Krtička.

Výsledná podoba terminálu se bude od projektu jen mírně lišit.

„Došlo k nějakým dílčím posunům, protože se během toho projektu přišlo na to, že se někde něco musí o metr posunout, protože tam objevili pracovníci nějakou šachtu,“ vysvětluje Krtička.

Modernizací prochází i budova nádraží v Litvínově

Litvínov počítal, že za nový dopravní terminál zaplatí zhruba 100 milionů korun. Na základě této částky získalo město i dotace.

„Na výstavbu a realizaci dopravního terminálu počítalo město s částkou zhruba 116 milionů korun. Podalo žádost o dotaci IROP – ta byla přislíbena ve výši zhruba 42 milionů korun s tím, že 80 procent povinné spoluúčasti, ale maximálně 25 milionů korun, je možné získat i od kraje,“ říká vedoucí odboru investic litvínovské radnice Lucie Černá.

Stavební firma, která vyhrála výběrové řízení, ale nabídla cenu o téměř polovinu nižší. Podle Černé se proto nedá přesně určit, kolik Litvínov na dotaci přesně získá.

Modernizací prochází i budova nádraží

Stavba dopravního terminálu měla původně trvat do poloviny roku. Její součástí totiž měla být i rekonstrukce tramvajové trati z Litvínova do Mostu. Ta se ale o půl roku opozdila – začne až 1. dubna. Kompletní dokončení stavby se proto očekává koncem léta.

Souběžně se stavbou dopravníhop terminálu Správa železnic i modernizuje výpravní budovu nádraží.

„Opravou projdou vnitřní prostory a veřejné toalety. Budova také získá bezbariérový přístup. Zároveň dojde ke změně dispozice stávajícího objektu, výměně oken a dveří, střechy a opravě obvodového pláště,“ popsal mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Rekonstrukce výpravní budovy podle něj skončí do června letošního roku, stát bude necelých 20 milionů korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související