Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2021 17:35
Čas čtení 9:12
Vojtěch Vanda

Politolog: Předvolební kampaň ANO může být hodně tvrdá, drsná a negativní. Voliče se zřejmě pokusí uplácet

Politolog: Předvolební kampaň ANO může být hodně tvrdá, drsná a negativní. Voliče se zřejmě pokusí uplácet
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Skončí po letošních volbách do Sněmovny vláda ANO? Zeptali jsme se odborníka.

Piráti a STAN na prvním místě, hnutí Andreje Babiše ANO až na místě druhém. Březnový předvolební průzkum agentury Kantar ukázal, že na jaře by ANO v čele s Babišem, po dlouhé době, volby nevyhrálo. Pro premiéra, jenž má plné ruce práce s nepolevující koronavirovou pandemií, se určitě nejedná o pozitivní zprávu. Hlavně letos, kdy proběhnou volby do Poslanecké sněmovny.

Samozřejmě se nedá mluvit o jasné cestě opozice za vítězstvím, konci nadvlády ANO, a rozsáhlých změnách na politické špičce České republiky, když do voleb ještě zbývá prakticky půl roku. Přesto se REFRESHER zeptal na názor na nově zjištěné výsledky odborníka. Odpovídal docent Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, politolog Miloš Brunclík.

Doporučeno
Volební průzkum: Volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN s téměř 30 % hlasů, ANO by skončilo druhé Volební průzkum: Volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN s téměř 30 % hlasů, ANO by skončilo druhé 14. února 2021 15:04

Podle předvolebního modelu agentury Kantar by koalice Pirátů s hnutím STAN získala 34 % hlasů a přeskočila by dosud vedoucí ANO. Dá se to označit za začátek konce nadvlády hnutí ANO?

Možná ano a možná taky ne. Zatím je to jeden průzkum a jedna vlaštovka jaro nedělá. Já bych se spíš podíval na ty další. Ale může to indikovat to, že se konečně bortí mýtus Andreje Babiše a hnutí ANO jako spasitele a kompetentního politika, který dokáže vyvést zemi z krize. Skutečně se ale jedná jen o jeden průzkum a je vhodné si počkat na další. To, co je podstatné, je nějaký trend.

(Piráti) neupadli do pasti, do které spadly jiné strany, které se zaměřily na kritiku Andreje Babiše místo toho, aby se primárně zaměřily na prezentování vlastní politiky. Kritika nestačí.

Oproti lednovému průzkumu stejné agentury si Piráti se Starosty polepšili o 4,5 %. Čím si vysvětlujete, že jejich preference takto rychle stoupají? 

Myslím si, že Andrej Babiš je přece jenom v politice dlouho, a jednak roste únava z něj, takže řada jeho voličů, kteří jsou takoví vlažní, hledají někoho jiného. Možná může být pozitivní to, že politické strany začaly konat a vytvářet aliance. Čili já si myslím, že důležitý krok k jejich vzestupu je to, že byly schopny se domluvit, koordinovat svůj postup. Voliči to obecně, podle mého názoru, vnímají pozitivně.

Přitom Piráti by dokonce poprvé vyhráli volby i bez koalice. Proč zrovna jejich oblíbenost tolik vzrostla?

To já úplně nedokážu odhadnout. Řekl bych, že si svou popularitu odpracovali. Snaží se působit kompetentně, připraveně, snaží se argumentovat fakty, dělají si vlastní analýzy, a snaží se prezentovat jako alternativa. Tedy nejen jako kritik, ale také jako někdo, kdo je schopen přinášet alternativní návrhy. 


Neupadli do pasti, do které spadly jiné strany, které se zaměřily na kritiku Andreje Babiše místo toho, aby se primárně zaměřily na prezentování vlastní politiky. Kritika nestačí. Je potřeba být konstruktivní a prezentovat se jako někdo, kdo je schopen připravit alternativní cestu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96326 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse