Poučení z letošní zimy: Kamna a pojistný komín nad zlato!

Miliony mrznoucích domácností a firem bez elektřiny. Problémy s dodávkami pitné vody. Apokalyptické fotky vymrzlých interiérů.

To nejsou scénky z katastrofického filmu či zprávy z odlehlých území za Uralem, ale realita letošní zimy v americkém státě Texas. Nevyzpytatelná příroda dokázala naprosto paralyzovat velmi vyspělou část světa, a znovu tak oživila debatu o tzv. energetické či tepelné nezávislosti. Do příští topné sezony půjdou nejspíš v Texasu „na dračku“ kamna, krby a další zdroje individuálního vytápění, případně tzv. univerzální pojistné komíny. Vezmeme si z texaské zimy ponaučení i v srdci Evropy?

Ani se nechtělo věřit zprávám, které přicházely z druhého největšího a nejlidnatějšího státu USA. Třeskuté mrazy a sněhové bouře tam přivodily kolaps elektrické soustavy, té jediné, která je v Americe samostatná. Některé noviny nevyšly, protože vzhledem ke stavu silnic je prakticky nebylo možné distribuovat. Mnohem horší však bylo, že lidé mrzli. Nutno dodat: Lidé v domácnostech a firmách, které nedisponují lokálním zdrojem vytápění a jsou zcela závislí na dálkových dodávkách. Několik lidí se prý otrávilo oxidem uhelnatým, když si zkoušeli improvizovaně zatopit.

„Když se dostaneme do situace, v níž se letos v zimě ocitl Texas, je domácí zdroj vytápění na pevná paliva doslova k nezaplacení. Z toho důvodu je moc dobře, že se v Česku kachlová či krbová kamna v posledních letech vracejí do módy. Je přitom pikantní, že nejčastější motivací k nákupu těchto spotřebičů rozhodně nebývá bezpečnost a energetická nezávislost. Zpětně si tak můžeme gratulovat, že před mrazem nás zachránila touha po komfortu a designu,“ říká tajemník Cechu kamnářů Petr Dvořák.

Jednou z největších výhod individuálního zdroje vytápění na pevná paliva je rychlý nástup tepla a poměrně snadná obsluha. Těmito vlastnostmi obzvláště vynikají zejména řemeslně postavená kachlová kamna, která přímo u zákazníka staví kamnář za použití vyzdívky ze šamotových cihel: „Topeniště, tahový systém a teplosměnný plášť sestávají z keramického materiálu. V akumulační mase kamen se rychle hromadí uvolněné teplo, které je pak po dlouhé hodiny sáláním předáváno do vytápěného prostoru. V závislosti na potřebě tepla zcela postačuje přikládání dřevěných polen 1 – 3krát za den a předávání tepla pokračuje až několik hodin i po zhasnutí ohně,“ upřesňuje Petr Dvořák.

Důležitou bezpečnostní funkci však samozřejmě, když je nejhůř, spolehlivě zajistí i běžná průmyslově vyráběná kamna, jaká mají v každém hobby marketu. Když vaši domácnost vyřadí z provozu mráz a sníh, pořídit takový spotřebič není takový problém. Horší to bývá se zajištěním odvodu spalin. Firmy, které instalují nebo staví komínové systémy, jsou totiž v zimě i za normálních okolností velmi zaneprázdněné. Pokud navíc přijde skutečná kalamita, poptat urgentní služby je prakticky beznadějné.

„Proto každý rok opakujeme, jak je důležité mít k dispozici univerzální pojistný komín. Tedy jakousi rezervní spalinovou cestu, na niž lze napojit prakticky libovolný spotřebič, nejlépe na pevná paliva (ty jsou v daný okamžik nejdostupnější). Kouzlo tohoto řešení spočívá v tom, že v první fázi ani nemusíte instalovat doplňkový spotřebič paliv a připojíte ho až v době, kdy je to nezbytně nutné. Na druhou stranu určitě bych doporučil po vybudování systému pro odvod spalin s nákupem kamen příliš neotálet,“ vysvětluje Libor Seidl, expert na komínové systémy.

Na pojistný komín je samozřejmě nejlepší myslet už při výstavbě domu. Náklady sice stoupnou, ve vztahu k celkové ceně nemovitosti však bývají zanedbatelné a jsou rozhodně nižší, než když se komínový systém buduje dodatečně. V této souvislosti se tak vnucuje otázka: Když je univerzální pojistný komín tak důležitý, proč není povinný ze zákona?

„Celosvětový vývoj této legislativy spěje spíše k deregulaci stavebních předpisů. Rozhodnutí tedy většina států přenechává formou doporučení na občanech. Přesto stále existují oblasti, v nichž je pojistný komín předepsán nebo doporučován zákonem,“ vysvětluje Libor Seidl.

V dnešní době existuje řada univerzálních komínových systémů. Pro spotřebiče na pevná paliva jsou nejvhodnější ty s kvalitní keramickou vložkou, na které lze takové spotřebiče s jistotou připojit. V případě vestavby komína do již hotového domu se pro snadnější montáž dobře uplatní i komíny s nerezovou vložkou. V každém případě je vždy potřeba se při volbě i návrhu komína poradit s odborníky.