ČD od května zúží dozorčí radu

ČD od května zúží dozorčí radu

25.3. - Dozorčí rada Českých drah se zúží. Řídicí výbor podniku schválil změnu stanov společnosti, podle kterých se počet členů rady sníží z devíti na šest. V radě skončí jeden zástupce zaměstnanců a také akademici. Změny začnou platit od května. Novou členkou rady se dnes naopak stala náměstkyně ministra dopravy Lenka Hlubučková. Změny jsou součástí úsporných opatření podniku.

Dozorčí rada je klíčovým orgánem Českých drah, rozhoduje například o vedení firmy nebo schvaluje podnikatelský plán.

"Tímto rozhodnutím sledujeme především vyšší operativnost, efektivitu a úsporu nákladů. Naše rozhodnutí souvisí také s tím, že 5. května končí mandát jednomu ze současných tří zástupců zaměstnanců," vysvětlil důvody předseda Řídicího výboru Jakub Kopřiva.

Výbor zároveň rozhodl, že dosadí do dozorčí rady přímého zástupce ministerstva dopravy, které vůči ČD zastupuje akcionáře, tedy stát. Do rady proto zvolil náměstkyni ministra pro řízení sekce ekonomické a infrastrukturní Lenku Hlubučkovou, která už pracuje i ve Výboru pro audit ČD.

V dozorčí radě ČD tak bude od května zasedat vedle Hlubučkové současný předseda rady Pavel Kysilka, dále Jan Vrátník, Vojtěch Kocourek a zástupci zaměstnanců Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb. Skončí Josef Kolář, Tatiana Molková a Libor Švadlenka, kteří zastupovali akademickou sféru, a také Jaroslav Pejša, který byl zvolen za zaměstnance.

České dráhy v současnosti hledají úspory kvůli ztrátám způsobeným koronavirovou krizí. Loni jen na tržbách podnik ztratil přes čtyři miliardy korun. Podnik letos rozhodl o úsporách i v personálních nákladech, což by se mělo týkat zejména smluvních zaměstnanců z administrativy. Jde zejména o snížení mezd i propuštění části zaměstnanců, přesné číslo však společnost neuvedla. Podle firmy budou změny pokračovat během celého roku. Vedení letos chce v hospodaření dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

(čtk)

Ilustrační foto: ČD

spinner