Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasičské hadice, větve nebo ořechy. Zoo uvítá pomoc. Snižovat stavy se zatím nechystá

Zoologické zahrady jsou uzavřené již více než 200 dní. Postupně jim ubývají rezervy a narůstají ztráty. O pomoc požádala i liberecká zoo, která přišla kvůli vládním opatřením už o více než 17 milionů korun. Do pomoci se může zapojit i veřejnost, ať již finančním příspěvkem nebo materiální pomocí.

Současná situace začíná být pro libereckou zoo kritická. Přesto se podle vedení v této nelehké době obrací na Zoo Liberec stále více lidí s nabídkou pomoci. Ta samozřejmě jakoukoliv podporu uvítá a možností je hned několik. Vedle obvyklého přispěvku na účet nebo finanční podpory chovu konkrétních zvířat mohou lidé nově přinést i materiální dary.

Z toho důvodu je veřejnosti otevřena vstupní hala, kam je možné dary přinést každý den v týdnu v čase od 9 do 17 hodin. „Mezi komodity, které od veřejnosti s vděkem přijmeme, patří čerstvé i sušené ovoce, zelenina, ořechy, neslazené dětské přesnídávky a větve břízy, vrby jívy, jilmu, lísky, jeřábu nebo bambusu na okus,“ přiblížila zooložka Petra Bolechová. Zároveň uvedla, zoo v současné době nepřijme rýži, luštěniny ani vločky.

Nejcennější pomocí zůstává dle zoo libovolný příspěvek na účet 8020612/0800.

Vedle potravin uvítají v zoo také domečky pro hlodavce, horolezecká lana a karabiny, hasičské hadice nebo basketbalové míče. „Ty bychom využili k výrobě enrichmentových prvků a jako obohacení výběhů a ubikací,“ doplnila Bolechová. I nadále samozřejmě mohou lidé zoo podpořit také nákupem nejrůznějších suvenýrů na e-shopu. Tam najdete třeba originální hrníček, hračky nebo také různé typy vstupenek.

Milí příznivci a podporovatelé ????‍♀️????. Často se nás ptáte, jak můžete pomoci! Zde je pár tipů. Každá pomoc má smysl!...

Zveřejnil(a) Zoologická zahrada Liberec, p.o. dne Úterý 23. března 2021

„Velice si vážím té obrovské vlny podpory, které se nám od veřejnosti a našich partnerů dostává. Jen za poslední 3 měsíce evidujeme 387 nových podporovatelů chovu a ještě více drobných dárců a e-shopových objednávek,“ sdělil ředitel David Nejedlo.

Propuštět zaměstnance ani snižovat počty zvířat zatím zoo nehodlá

Ředitel před týdnem uvedl pro ČTK, že bez pomoci státu bude muset zoo přistoupit k radikálním opatřením, například ke snižování stavů zvířat nebo propouštění zaměstnanců. „K těmto opatřením jsme nepřistoupili a doufáme, že k tomu ani nebudeme nuceni přistoupit,“ sdělila redakci mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Zoo Liberec se připojila k dalším zoologickým zahradám ve společném dopise, který byl směřován premiérovi Andreji Babišovi. Podle aktuálních informací je nadějné, že by zoo mohly získat navýšený příspěvek. „Se zástupci vlády jsou ředitelé zoologických zahrad v kontaktu a oceňují, že vláda má nyní snahu situaci řešit,“ doplnila Tesařová s tím, že dle vyjádření ministryně financí Aleny Schllerové na sociálních sítích by měl být příspěvek zoologickým zahradám navýšen o 50 milionů. „To je částka, o kterou zoo vládu žádaly,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky Liberecký, zoo, Liberec, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, vláda, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičské hadice, větve nebo ořechy. Zoo uvítá pomoc. Snižovat stavy se zatím nechystá  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.